Crna hronika
258

Nacionalističko divljanje u Tomislavgradu: Donijeli plinsku bocu pred džamiju i pustili plin

Piše: Am. Dž.
Nacionalističko divljanje i zastrašivanje pripadnika islamske vjeroispovijesti zabilježeno je danas u ranim jutarnjim satima u Tomislavgradu, potvrđeno je za portal Klix.ba u MUP-u Kantona 10.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Kako saznajemo, razvaljena su vrata na džamiji i oštećena su dva vozila u blizini objekta. Ispred džamije je ostavljena i plinska boca, kao vid prijetnje vjernicima.

"U 05:35 sati pripadnici Policijske uprave Tomislavgrad zaprimili su dojavu da je oko 05:30 sati desetak mlađih muških osoba sa dva motorna vozila došlo do džamije u mjestu Omerovići kod Tomislavgrada. Iz vozila su iznijeli plinsku bocu, nakon čega su je postavili pred ulaz u dvorište džamije, te iz boce pustili plin", navode iz MUP-a Kantona 10.

Nakon toga, uz galamu i psovku, bocom pića razbili su zadnje bočno desno staklo na vozilu marke Passat.

"Zatim su se uputili u pravcu štale ispred koje se nalazila osoba Z. Đ. rođen 1972. godine u Tomislavgradu. Vidjevši da mu upućuju pogrdne psovke i upućuju se prema njemu, Z. Đ. zatvorio u štalu. Potom su navedeni uzeli komad drveta te razbili prednje vjetrobransko staklo na teretnom motornom vozilu marke Mercedes vlasništvo Z.Đ., koje je bilo parkirano uz samu štalu", dodaju iz MUP-a.

Kad se okuplio više mještana sela Omerovići, nepoznate osobe koje su izazvale incident udaljile su se u pravcu magistralnog puta Tomislavgrad - Posušje, da bi prije izlaska na magistralni put staklenom bocom jedan od njih razbio prozorsko staklo na prizemlju porodične kuće A.R., rođen 1951 godine u Omerovićima.

Počinitelji ovih krivičnih djela su se zatim udaljili u pravcu Posušja.

"Daljnji operativni rad je u toku", navode iz MUP-a Kantona 10.