Odluka Općinskog suda
0

Na slobodi otac koji je s bombom ušao u policijsku stanicu zbog hapšenja sina

Piše: N. Jamaković
Općinski sud u Sarajevu
Općinski sud u Sarajevu
Mirsad Đorđijević (52), koji je u ponedjeljak navečer ušetao u policijsku stanicu Centar u Sarajevu s ručnom bombom, a potom tri i po sata držao policajce u neizvjesnosti prijeteći da će leći na nju i aktivirati je, pušten je na slobodu.

Đorđijević se na ovakav potez odlučio tražeći da iz pritvora bude pušten njegov sin Adis koji je uhapšen pod sumnjom da je 13. februara u klubu Hacijenda pokušao ubiti Džengisa Halilovića. Otac je tvrdio da je njegov sin nevin.

Preinačena kvalifikacija djela

Tokom trajanja drame u policijskoj stanici Centar formiran je policijski tim pregovarača koji su na kraju ipak uspjeli ubijediti Đorđijevića da im preda bombu. Pregledali su ga ljekari Hitne pomoći, te utvrdili da je u alkoholiziranom stanju. Đorđijević je potom lišen slobode pod sumnjom da je počinio krivična djela izazivanje opće opasnosti i napad na policajce.

No, nakon što je predan Tužilaštvu Kantona Sarajevo to je preinačeno u nedozvoljeno držanje oružja i izazivanje opće opasnosti. Ustanovljeno je, naime, da Đorđijević nije prijetio policajcima, već da će sebe raznijeti bombom. Tužiteljica koja vodi slučaj protiv Đorđijevića tražila je od Općinskog suda da mu ipak odredi pritvor zbog opasnosti da će počiniti djelo kojim je prijetio, da će dakle i aktivirati bombu.

No, to nije bilo dovoljno za sud, te je on pušten na slobodu. Tu je odluku za Sarajevo-x.com detaljno obrazložila sutkinja Merima Kurtović-Bilić.

Želio skrenuti pažnju na sina

"Radi se o zaista delikatnom slučaju. Riječ je o čovjeku koji nikad prije nije osuđivan ili optuživan i koji je je preživio tri infarkta, od čega posljednji u ovoj godini, a potom, u zadnjih mjesec dana, i moždani udar, što se jasno da vidjeti i na njegovim kretnjama. Prema njegovom iskazu, on je samo želio skrenuti pažnju na slučaj svog sina. Nekoliko je puta, kako je kazao, išao u Tužilaštvo, ali ga niko nije primio. U ponedjeljak se jako iznervirao zbog toga što je njegov sin i dalje u zatvoru, te je popio dva piva na silne lijekove koje uzima", kazala je sutkinja i dodala:

"Svjestan je šta je uradio, a ja sam smatrala da nije svrsishodno tako bolesnom čovjeku odrediti pritvor, posebno jer nije bilo nikakvog zakonskog osnova za to. Tužilaštvo je naime tražilo pritvor zbog opasnosti da će učiniti djelo kojim je prijetio, ali on više nema motiva za tako nešto, budući da je njegov sin pušten na slobodu. Napada na policajce nije bilo jer je Đorđijević prijetio da će raznijeti sebe, odnosno leći na bombu".

Kantonalni sud, naime, nije prihvatio prijedlog Tužilaštva da se Mirsadovom sinu Adisu pritvor produži za dodatna dva mjeseca, te je on u utorak pušten na slobodu. Tužilaštvo će, svakako, nastaviti postupak protiv Mirsada i Adisa Đorđijevića.