Organizovani kriminal
50

Na ročištu Kadriću i Hodoviću pročitane i poruke iz Sky aplikacije, pogledajte snimak iz sudnice

N. V.
Osumnjičeni Dženis Kadrić i Alem Hodović u sudnici
Osumnjičeni Dženis Kadrić i Alem Hodović u sudnici
U kasnim poslijepodnevnim satima jučer je u Sudu Bosne i Hercegovine održano ročište Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću o određivanju pritvora, nakon što su uhapšeni zbog sumnje na organizovani kriminal i pranje novca. Na ročištu su izneseni detalji iz istrage Tužilaštva BiH.

Sutkinja Tatjana Kosović je održala prvo ročište o određivanju pritvora na zahtjev Tužilaštva BiH, koje je jednomjesečni pritvor zatražilo zbog opasnosti od bjekstva, uticanja na svjedoke i dovršavanje krivičnih djela.

Tužilac Sanjin Kulenović je obrazložio pritvorske razloge ističući da Hodović ima državljanstvo Srbije, a da Kadrić ima mogućnost bijega u Ujedinjene Arapske Emirate, koji su poznati po neizručivanju kriminalaca.

"Postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Hodović ima i državljanstvo Srbije, a Kadrić je u najmanje posljednje tri godine stalno boravio u Dubaiju i u ovoj fazi kada je svjestan težine krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, može iskoristiti svoje veze s drugim licima, posebno Stefanom Papićem te izbjegavati krivično gonjenje, obzirom da se Hodoviću stavlja na teret k.d. organizovani kriminal u vezi s pranjem novcem, a Kadriću također isto djelo, postoji opravdana bojazan, da bi bili motivisani da pobjegnu", rekao je tužilac.

Oni ističu da njihovoj tvrdnji o opasnosti od bjekstva doprinosi i činjenica da se drugi počinioci iz njihove organizovane grupe nalaze na slobodi te im u bjekstvu mogu pomoći, ali osim toga, sumnja se da se upravo jedan od vođa te grupe Stefan Papić skriva u UAE.

Sumnja se na pranje novca od droge prodate u svijetu

Tužilac je na početku ročišta obrazložio sumnje Tužilaštva BiH ističući tvrdnju da se u konkretnom slučaju radi o organizovanoj međunarodnoj grupi koju su organizovali Stefan Papić i Dženis Kadrić, a čiji članovi su bili Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Fikret Memić.

Sudeći prema izvještaju MUP-a, "grupa je djelovala na međunarodnom nivou u organizovanoj grupi koja se bavila međunarodnom prodajom opojne droge u velikim količinama, a sve s ciljem stavljanja u zakonite novčane tokove novac za koji su znali da potiče iz krivičnog djela ostvarenog djelovanjem grupe, nakon što bi Papić i Kadrić prodajom narkotičkih sredstava u više država došli u posjed veće količine novca u gotivini, koju su namjeravali upotrijebiti u poslovanju u BiH", rekao je tužilac.

U prijedlogu za određivanje pritvora je dostavljena i njihova detaljna komunikacija iz Sky aplikacije prilikom čega se navodi da je Stefan Papić, jedan od vođa grupe, rekao advokatu Zlatku Ibrišimoviću "da nikada ništa legalno nije radio".

Istaknuta je i komunikacija u kojoj se kaže: "Treba on Hodović te pare ubaciti u firmu raspoređenu u par dana".

Tužilac navodi da se u ovom slučaju radi o firmi koja je bila predmet postupka, a to je "E.S. Tech" d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik Papić, a direktor je bio Hodović, drugoosumnjičeni.