Konferencija vatrogasaca
0

Na području Zenice aktivna tri velika šumska požara koje gase pripadnici šumarije

E. M.
Detalj s konferencije za medije u Zenici (Foto: Klix.ba)
Detalj s konferencije za medije u Zenici (Foto: Klix.ba)
Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica danas je odžala konferenciju za medije povodom aktivnih požara na području Zenice čime je obuhvaćeno veće područje planina u ovom gradu.

Nermin Mujkanović, starješina PVJ Zenica, i Kenan Subašić, zamjenik starješine, danas su upoznali javnost s aktivnim i ugašenim požarima i situacijom na terenu.

Subašić je kazao da su u 2022. godini imali 179 vatrogasnih intervencija, a od 15. februara do danas čak 110 intervencija na šumskim požarištima.

"Bitno je spomenuti da je u zadnjih sedam dana bilo blizu 60 intervencija na šumskim požarima. Danas imamo aktivna tri požara na lokalitetima Lisca, Vepra i Janjićkog vrha. Na lokalitetima su pripadnici šumarije i policijskih snaga s kojima smo u kontaktu", kazao je Subašić.

Mujkanović je kazao da je najkritičnije na Liscu i Vepru koji su terenski nepristupačni s velikim požarima te da su im potrebni helikopteri za gašenje ovih požara.

"Mi smo najopremljeniji u FBiH, imamo 60 profesionalnih vatrogasaca, a u sklopu civilne zaštite djeluje i dobrovoljno vatrogasno društvo koja je uvijek na raspolaganju profesionalcima. Sposobni smo odgovoriti na sve izazove, ali šumski požari su najkompleksniji i zahtijevaju veliki angažman sredstava i snaga", kazao je Mujkanović.

Dodao je da šumski požari spadaju u nadležnost zeničkog šumskog preduzeća i da oni imaju obavezu voditi poslove zaštite od požara.

"Imaju jedinicu koja treba gasiti požare u šumama, mi smo tu kao ispomoć. Naša nadležnost su privatne šume ljudi. Moram pohvaliti i GSS Zenica koji su se sa 20 ljudi stavili na raspolaganje i teško bi ugasili požar na Zmajevcu koji je prijetio privatnim kućama", izjavio je Mujkanović.

Apelirali su na građane da paze prilikom čišćenja zemljišta, korova, drveća i drugih stvari koje mogu ugroziti okolinu i izazvati požar.

Na kraju su kazali da su požari na Vepru i Liscu u nadležnosti šumarije te da su opremljeni i obučeni za gašenje požara te da Vatrogasnu jedinicu pozivaju ukoliko ne mogu sami ugasiti požar.