Na početku suđenja Amelu Sejfoviću za bjekstvo iz zatvora pročitani detalji optužnice

Na početku suđenja Amelu Sejfoviću za bjekstvo iz zatvora pročitani detalji optužnice
124
Piše: I. Č.
22.2.2018. u 11:40
195
komentara
124

dijeljenja
Na početku suđenja Amelu Sejfoviću za bjekstvo iz zatvora pročitani detalji optužnice Amel Sejfović (Foto: N. G./Klix.ba)
Filmsko bjekstvo iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, koje je uz pomoć svojih pomagača organizovao zatvorenik Amel Sejfović, rezultiralo je najprije njegovim hapšenjem u septembru 2017. godine u selu Buci kod Visokog pa sada i početkom suđenja u sklopu novog predmeta - za bjekstvo.
Nakon sto je tužilac Igor Dubak pročitao optužnicu u predmetu Amel Sejfović i drugi, glavni pretres je odgođen za 14. mart 2018. godine kada će na suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu biti pozvana dva svjedoka.

"Tokom suđenja će se dokazati da ne postoji organizirani kriminal", kazao je optuženi Amel Sejfović koji je uz velike mjere sigurnosti prebačen na suđenje u Sarajevo iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Tužilac Dubak je, čitajući navode iz optužnice, kazao da je od početka juna 2017. godine, u namjeri da počini djelo bjekstva iz zatvora, Sejfović rukovodio organiziranom grupom koja mu je naposljetku i omogućila bjekstvo iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

Planovi za bjekstvo uključivali su organizaciju neophodnih vozila za bjekstvo, oružja, utvrđivanje rute bijega, traženje smještaja, a sve koristeći telefone i šifrovane poruke.

Igor Buzov je, prema navodima iz optužnice, 6. juna 2017. godine posjetio Amela Sejfovića u zatvoru, nakon čega je u Buća Potoku od nepoznate osobe preuzeo 20 hiljada KM planiranih za bjekstvo.

Foto: N. G./Klix.ba Foto: N. G./Klix.ba


Od tog novca je na Grbavici, sve prema Sejfovićevim uputama, preuzeo poluautomatski pištolj Glock koji je neovlašteno držao 15-20 dana u svom domu u Vogošći. Sredinom jula ga je predao dalje Arminu Husiću, a naposljetku je konopcem spušten Igoru Milošu.

Miloš je, prema navodima iz optužnice, pištolj držao kod sebe blizu 20 dana, da bi ga naposljetku predao Sejfoviću.

Buzov je, također prema Sejfovićevim uputama, kupio motor za bjekstvo vrijednosti 1.000 eura, koji je bio parkiran kod njegove kuće.

Dževad Hazić je organizovao nabavku automatske puške za bjekstvo, koja se nalazila u crnoj torbi u automobilu također kupljenom za plan bjekstva.

Amel Sejfović je unutar Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo s zatvorskim stražarom Nikolom Simićem dogovorio bjekstvo, a zajedno su otišli u ambulantu gdje ih je, prema ranijem dogovoru, čekao Igor Miloš.

Nikola Simić se tereti da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te ga bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, vlasnik kafića "Luxor" u Visokom. Odvezao ga je do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom.

Foto: N. G./Klix.ba Foto: N. G./Klix.ba


Sejfović je Fazlića navodno uputio da se dogovara s Hazićem kako bi mu pomogao pri bijegu iz KPZ-a. Fazlić se potom sa Hazićem i Ibrahimijem našao u Bingu u Visokom, pri čemu su u automobilu Renault Laguna, koji je bio spreman za Sejfovićev bijeg, imali pušku.

Nakon toga su došli u Sarajevu gdje su parkirali automobil u ulici u kojoj se nalazi MUP Kantona Sarajevo, te su se odatle uputili na obilazak ruta kojima se trebao kretati Sejfović prilikom bjekstva iz KPZ-a. U međuvremenu su javili Sejfoviću da sve teče prema planu.

Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao, tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Dolazeći kod Sejfovića, Borčak je usput fotografirao policijske službenike koji su na tom području tragali za tada bjeguncem iz KPZ-a, te je time obavijestio i bjegunca kako ga moraju izmjestiti sa lokacije u Tušnjićima. Borčaka je zaustavila policija, a Sejfović je nedugo nakon toga pronađen na lokaciji u Tušnjićima.

Tužiteljica Maja Pašić je najavila saslušanje 36 svjedoka i devet vještaka te ulaganje više od 200 materijalnih dokaza.
Prijavi grešku


Komentari (195)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...