Isplaniran napad
266

Na Mamića pucano iz samokresa kalibra 7,65 milimetra

FENA
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/FENA)
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/FENA)
Na Zdravka Mamića pucano je najvjerojatnije iz samokresa kalibra 7,65 milimetara, a uviđajem je utvrđeno kako je napad na njega pomno planiran te da su osobe koje su počinile kazneno djelo znale Mamićevu trasu kretanja, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Samokres je poluautomatski pištolj hrvatske proizvodnje.

Prema njegovim riječima, samo mjesto odakle je izvršeno kazneno djelo pucanja iz vatrenog oružja pokazuje da je dosta dobro pripremljeno i da nije bilo uočljivo od strane napadnute osobe kao i njegovih pratilaca pri dolasku u taj zaselak Vidovići, kod Zidina gdje je trebala biti.

Vrdoljak ističe kako se sve informacije provjeravaju na terenu te da u istrazi, osim djelatnika MUP-a Livanjskog kantona, učestvuje Kantonalno tužilaštvo te MUP Republike Hrvatske.

Naime, tokom jučerašnjeg dana Zdravko Mamić sa članovima svoje porodice je pored kapelice u zaseoku oko naselja Zidina dočekan u "sačekuši" od za sada nepoznatih počinilaca, koji su pucali na njega iz vatrenog oružja čime je zadobio prostrijelnu ranu desne natkoljenice.

Na mjestu događaja pružena mu je pomoć te je odvezen u Dom zdravlja Tomislavgrad gdje mu je ljekarski tim sanirao i opservirao prostrijelnu ranu.

Na vlastitu odgovornost je napustio Tomislavgrad te se uputio u Zagreb gdje se u jednoj od tamošnjih klinika nalazi na daljem liječenju.