Komandir policije nije prijavio slučaj
107

Na krsnoj slavi pucao zamjenik načelnika Opštine Sokolac

Piše: N. J.
Sokolac
Sokolac
Pripadnici CJB Istočno Sarajevo će nadležnom tužilaštvu podnijeti izvještaj protiv zamjenika načelnika Opštine Sokolac Mirka Čolovića, koji je u noći sa subote na nedjelju pucao na krsnoj slavi u kući Pere Šarenca, oca komandira policije na Sokocu Radovana Šarenca.

Čolović se na slavi posvađao s tek imenovanim direktorom Šumskog gazdinstva Romanija Bojanom Tošićem, koji mu je stranački kolega u SNSD-u (Čolović je inače i predsjednik Općinskog odbora SNSD-a na Sokocu). Tokom svađe Čolović je potegao pištolj i zapucao, pri čemu je, nehotice, ranio i sebe u lijevu potkoljenicu, dok je Tošića pogodio u desnu petu. Obojica su prevezeni u bolnicu Koševo, gdje je Tošiću pružena ljekarska pomoć nakon koje je pušten kući. Međutim, Čolović, koji je osim prostrelne rane lijeve potkoljenice imao i frakturu jednog prsta na ruci, odbio je ljekarsku pomoć i samovoljno napustio bolnicu.

Zanimljivo je da je cijeli slučaj trebao biti zataškan te da komandir policije Šarenac o pucnjavi nije obavijestio svoje kolege u CJB Istočno Sarajevo, već su to, u nedjelju u dva sata ujutro, učinili pripadnici MUP-a KS, nakon što su dobili informaciju da su dvije povrijeđene osobe sa Sokoca dovezene u bolnicu Koševo. Kako nam je rekla glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić, bit će provedena unutrašnja kontrola u policiji u Istočnom Sarajevu kako bi se utvrdilo je li i zbog čega je komandir policije na Sokocu, kao i drugi nadležni policajci, propustio prijaviti ovaj slučaj, nakon čega bi trebale uslijediti sankcije.

Akteri pucnjave, kao i veći broj svjedoka, su saslušani u policijskoj stanici, nakon čega je utvrđeno da je Čolović počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti te će biti prijavljen Tužilaštvu. On je nakon saslušanja u policiji pušten na slobodu.