Crna hronika
30

Na carini u Bosanskoj Gradišci oduzeto 1.920 krivotvorenih parfema

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli 1.920 komada krivotvorenih parfema Armani Code i Paco Rabanne.

Detaljnim pregledom pošiljke parfema koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Bosnu i Hercegovinu, službenici UIO u Carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška, posumnjali su da se ne radi o originalnoj, već o krivotvorenoj robi.

"Natpisi na pakovanjima su upućivali da je 960 komada parfema označenih žigom Armani Code krivotvoreno, pa se posumnjalo da je krivotvoreno i 960 parfema označenih žigom Paco Rabanne. Carinski službenici su kontaktirali zastupnike nosioca prava za Bosnu i Hercegovinu, koji su pregledali predmetnu robu i izjasnili se da se u konkretnom slučaju radi o krivotvorenoj robi", saopćeno je danas iz UIOBiH.

U skladu sa Zakonom o žigu BiH (Službeni glasnik BiH, broj 53/10) i Odlukom o sprovođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga (Službeni glasnik BiH broj 41/12), prekinuto je daljnje provođenje zahtijevanog carinskog postupka nad dijelom robe prijavljene kod Carinske ispostave Bosanske Gradiška.

Roba je privremeno zadržana, te su preduzete carinske mjere za zaštitu prava zbog povrede žiga po odobrenom zahtjevu nosioca prava.