Mustafi Hasanbašiću 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva i napada na policajce

Klix.ba
18.2.2019. u 15:20
37
21
Mustafi Hasanbašiću 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva i napada na policajce
37
Mustafi Hasanbašiću 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva i napada na policajce Foto: H. M./Klix.ba
Mustafa Hasanbašić, zvani Muća (42), iz Tešnja osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 14 godina zatvora zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca na koje je pucao u mjestu Glavice kod Doboja.
Hasanbašić je, osim za pokušaj ubistva, osuđen i za prinudu, nedozvoljenu proizvodnju oružja ili eksplozivnih materija i neovlašćen promet droge, prenosi Glassrpske.

Prema presudi, on je policijsku patrolu u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović napao 9. marta prošle godine sa Benjaminom Ćostovićem, koji je priznao krivicu i osuđen na godinu i po zatvora.

U presudi se navodi da su Hasanbašić i Ćostović napali policijsku patrolu kada su ih policajci uočili da konzumiraju droge spid i amfetamin i prepakuju narkotike u mjestu Glavica kod Doboja.

"Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima", navodi se u presudi.

Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica S. S. pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel.

Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te krenuo da bježi. Policajac Stanko Đ. je pucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen.

Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela, a Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: