Istraga
0

Muslimansko groblje kod Čerakova zatrpano greškom?

Piše: V. T.
Čardakovo kod Prijedora
Čardakovo kod Prijedora
Šefka R, mještanka zaseoka Brđani u prijedorskom mjestu Čerakovo, najodgovornija je za uzoravanje starog muslimanskog groblja u tom mjestu, pokazali su prvi se rezultati istrage.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrđeno iz nekoliko izvora, Šefka R. je samoinicijativno naručila radnike da joj izgrade put do kuće, nakon čega je dio groblja bukvalno zatrpan. Nezvanično, čitav slučaj policiji je prijavila S. K. iz okoline Prijedora, koja je navela da je groblje u Brđanima, gdje su ukopani članovi njene porodice, prilikom izgradnje puta sravnjeno.

"Uviđajem je utvrđeno da je sravnjena površina 50 puta 15 metara gdje su se nalazili grobovi", rekli su nam izvori upućeni u policijsku istragu. Kako saznajemo, pored puta je bilo nekoliko starih nišana, a za sada je utvrđeno da su polomljena namjanje dva.

Prema navodima mještana, poravnato groblje je godinama bilo zapušteno i obraslo šibljem, pa se nišani nisu ni vidjeli.

"Iako je bilo nekoliko novijih nišana, na groblju već dugo nije bilo ukopa. Kako smo čuli Šefka R. je obećala da će sama popraviti uništeno i da će oko groblja postaviti ogradu koje nije bilo", ispričali su mještani Čerakova.

U Medžlisu IZ Prijedor su potvrdili da će se i oni pozabaviti slučajem i da će zahtjevati da se teren u i oko groblja vrati u privobitno stanje.