Krivično djelo
58

Muškarac uhapšen zbog lažne dojave o bombi u školi, priveden i maloljetnik

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici MUP-a KS uhapsili su B. D. (1988.) iz Sarajeva kojeg se sumnjiči da je tokom jučerašnjeg dana lažno prijavio policiji da je u prostorijama Srednje medicinske škole na Bjelavama postavljena bomba.

Kod njega je pronađen i oduzet telefon za koji se sumnja da je s njega upućen poziv. Tereti ga se za ugrožavanje sigurnosti i zadržan je u prostorijama MUP-a KS.

Tokom jučerašnjeg dana priveden je i maloljetnik D. A. (2002.) kojeg se sumnjiči da je lažno dojavio kako se u prostorijama Srednje građevinsko-geodetske škole u Sarajevu nalazi bomba. On je ispitan u prisustvu roditelja i također ga se tereti za ugrožavanje sigurnosti. Također, oduzet mu je mobilni telefon.

Podsjetimo, u vrlo kratkom periodu MUP-u KS je upućeno 20 dojava o bombama u sarajevskim školama. Nakon KDZ pregleda za sve je utvrđeno da se radi o lažnim dojavama. Zbog svega ispaštaju učenici i uposlenici škola koji su svaki put morali prekinuti nastavu i napustiti objekte.

IZ MUP-a KS su podsjetili da je riječ o ozbiljnom krivičnom djelu za koje prijeti i zatvorska kazna.

Ranije su privedene četiri osobe, od kojih dvije maloljetne, a koje se sumnjiči za lažne dojave o bombama u Ambasadi Kraljevine Holandije, Drugoj gimnaziji, Srednjoj zubotehničkoj školi i Prvoj gimnaziji. Svi su saslušani i pušteni kući, a policijski službenici su nastavili rad na ovim predmetima.