Uz mjeru liječenja
13

Muškarac iz Kotor Varoši osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja obljube djevojčice

M. N.
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Mileta V. iz Kotor Varoši na pet godina zatvora zbog pokušaja obljube djeteta mlađeg od 15 godina.

U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 1. novembra 2018. godine do 1. decembra 2018. godine.

Na osnovu člana 76. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženom je izrečena mjera obaveznog liječenja od zavisnosti od alkohola, koja će se izvršiti u ustanovi za izvršenje kazne ili u zdravstvenoj ili drugoj specijalizovanoj ustanovi, a trajat će dok se ne otklone razlozi zbog kojih je mjera izrečena, ali ne duže od tri godine. Vrijeme provedeno u ustanovi za izvršenje ove mjere uračunava se u kaznu zatvora.

Optuženom je izrečena mjera zabrane približavanja i komunikacije s oštećenom djevojčicom u trajanju od 2 (dvije) godine, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru, odnosno ustanovi za čuvanje i liječenje ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Optuženi i žrtva su bili komšije, a on ju je jednog dana presreo i pokušao natjerati na spolni odnos. Uvukao ju je u prolaz i pokušao fizički savladati te natjerati da dođe u njegov stan, govoreći joj vulgarne stvari.

Djevojčica je uspjela pobjeći, a kada je sve ispričala roditeljima, slučaj su odmah prijavili policiji.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost s obzirom na to da žrtva ima samo 12 godina.