Crna hronika
0

MUPKS: Razbojništvo u ul. Bosne srebrene

FENA
U ponedjeljak 25. juna u 08.30 sati u službene prostorije Četvrte policijske uprave (IV PU) pristupio je H.M. iz Sarajeva i prijavio da je H.M. iz Sarajeva oko 07.00 sati u ulici Bosne srebrene, općina Ilidža, nad njim izvršio krivično djelo razbojništva.

Po izjavi oštećenog H.M. je od njega otuđio izvjesnu sumu novca i dva mobilna telefona. O ovom događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a službenici policije nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela i pronalasku H.M.

U ponedjeljak 25. juna oko 12.30 sati u ulici Izeta Čomore, općina Ilidža, došlo je do požara u krugu firme "Sigma Hidrogradnja". Požar su lokalizovali pripadnici PVB Kantona Sarajevo. Nije bilo povrijeđenih, ali je došlo do oštećenja na kući vlasništvo Ć.N. iz Sarajeva, u ulici Poligonska, koja se nalazi u neposrednoj blizini ove firme. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj su obavili službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo i sudski vještak PPZ-a. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do požara došlo usljed korištenja autogenog aparata te je varnjičenjem došlo do zapaljenja gume koja se nalazila ispod željezne konstrukcije. Službenici policije nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja.

Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela razbojništva izvršenog 22. juna u ulici Branislava Nušića, općina Novi Grad Sarajevo, službenici policije III PU su pronašli i lišili slobode Z.S., rođenog 1965. u Priboju, privremeno nastanjen u Sarajevu. U obavljenom intervju Z.S. je u potpunosti priznao izvršenje navedenog krivičnog djela i kod njega je pronađen i oduzet mobilni telefon "nokia". Daljom kriminalističkom obradom, službenici policije su došli do saznanja da se za Z.S. traga zbog postojanja osnova sumnje da je 15. juna 2006. u ulici Osik, općina Ilidža, počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti na štetu Š.Z. iz Sarajeva. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a protiv Z.S. bit će preduzete zakonom predviđene mjere.

Službenici policije I PU 25. juna u 19.30 sati lišili su slobode J.E., rođenog 1983. u Foči, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe. J.E. je 21. juna oko 17.15 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Centar Sarajevo, iz prodavnice "1 NIL" d.o.o Sarajevo s još jednom nepoznatom osobom otuđio određenu količinu odjevnih predmeta, a zatim se udaljili u nepoznatom pravcu. O ovom događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. J.E. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a službenici policije nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku druge N.N. osobe.

Službenici policije II PU 26. juna u 02.00 sati lišili su slobode Š.M., rođenog 1977. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo oštećenja tuđe stvari. Š.M. je 25. juna oko 20.40 sati u ulici Kemala Kapetanovića, općina Novo Sarajevo, upotrebom tvrdog predmeta razbio stakla na vratima Mesdžida. O ovom događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a Š.M. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Službenici policije nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

U utorak 26. juna u 00.20 sati u ulici Hamdije Kapidžića, općina Novi Grad Sarajevo, službenici policije III PU izvršili su legitimiranje Z.M., rođenog 1971. u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Prilikom pretresa kod Z.M. je pronađen i oduzet pištolj marke "makarov", cal. 10 mm, s okvirom i osam komada metaka istog kalibra za koji ne posjeduje odobrenje nadležnog organa i pet paketića s materijom koja asocira na speed. O ovom događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a Z.M. je lišen slobode i predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Službenici policije nastavljaju rad na dokumentovanju njegovih kriminogenih aktivnosti.

U ponedjeljak 25. juna u ulici Bistrik, općina Stari Grad Sarajevo, došlo je do sudara vozila "ford", reg. oznake 784-M-132, kojim je upravljao B.H., rođen 1952., nastanjen u Sarajevu i vozila "renault", reg. oznake 121-E-967, kojim je upravljao Z.M., rođen 1960., nastanjen u Sarajevu. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške povrede lijeve orbitlane kosti zadobio je putnik iz vozila "ford" Š.A., rođen 1948., nastanjen u Sarajevu, a ljekarska pomoć mu je ukazana u Kliničkom centru bolnice Koševo. O ovom događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj su obavili službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo.

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se 27 saobraćajnih nezgoda, od toga 21 s materijalnom štetom i šest s nastradalim osobama, kojom prilikom je jedna osoba teže, a šest lakše povrijeđeno. Zbog upravljanja vozilom pod djelovanjem alkohola iz saobraćaja su isključena dva vozača, dvije osobe zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, vozač zbog upravljanja vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere i šest motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.