Nakon združene policijske akcije
1

MUP ZDK predao 13 osoba Tužilaštvu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona danas je od Uprave policije MUP-a ZDK zaprimilo izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama povodom provedene akcije vezane za djelovanje organizirane grupe koja je vršila krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

U nadležnost tužilaštva na daljnje postupanje predato je 13 osoba i to N.B. i S.M. iz Zenice, M.L., E.L., A.C., N.H. i A. H. iz Visokog, A.O. i Đ.M. iz Breze, A.P. i V.P. iz Kaknja, F.Š. iz Zavidovića i I.M. iz Žepča koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Naime, u utorak ujutro na području Zeničko-dobojskog. Srednjebosanskog i Sarajevskog kantona je započela združena policijska akcija suzbijanja trgovine narkoticima.

Na 41 lokaciji, u osam gradova - Zenici, Visokom, Kaknju, Brezi, Žepču, Zavidovićima, Kiseljaku i Ilijašu, izvršeni su pretresi stanova koje koriste osobe za koje se sumnja da su u okviru organizovane grupe vršili nabavku, pakovanje i prodaju opojnih droga na ovom području. Tom prilikom je pronađena određena količina opojne droge, kao i oružja i municije, te eksplozivnih sredstava.

Prilikom izvršenih pretresa, prema informacijama iz MUP-a ZDK, uhapšeno je 39 osoba koji su privedeni u službene prostorije za zadržavanje. Za njih 13 je predato tužilaštvu. Tokom akcije je bilo angažirano više tužilaca Kantonalnog tužilaštva Zenica, te pored službenika policije i pripadnika Jedinice policije za podršku ZDK i pripadnici jedinica policije za podršku iz Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona.