Čest uzrok nesreća
1

MUP RS: Pojačana kontrola vozača pod dejstvom alkohola

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od danas počinje akciju pojačane kontrole vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Kontrole će biti organizovane širom RS-a do 23. decembra, a vozači kod kojih se utvrdi da voze pod dejstvom alkohola bit će sankcionisani.

Iz MUP-a RS-a navode da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i dalje u većoj mjeri prisutna pojava na putevima i jedan od faktora koji često uzrokuje saobraćajne nesreće sa najtežim posljedicama.

Prema podacima MUP-a, za 11 mjeseci ove godine, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isključeno 13.694 vozača, a 1.010 saobraćajnih nesreća prouzrokovali su alkoholisani vozači.

U Republici Srpskoj je tokom 11 mjeseci ove godine evidentirano 7.634 saobraćajnih nesreća, što je za 850 ili 10 odsto manje nego u istom periodu 2011. godine.

U saobraćajnim nesrećama poginulo je 117 osoba, teže povrijeđeno 495, a lakše 1.202 osoba, što je u odnosu na prethodni period 16 poginulih manje, teže povrijeđenih manje za 9,1 odsto, a lakše povrijeđenih za 12,4 odsto.