Organizovani kriminal
16

MUP RS-a podnio izvještaj protiv Zvicera i Eleza zbog pokušaja ubistva na Sokocu

Klix.ba
MUP Republike Srpske (Foto: E. M./Klix.ba)
MUP Republike Srpske (Foto: E. M./Klix.ba)
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS podnijeli su izvještaj Tužilaštvu BiH protiv D. E., R. Z., M.M. i nepoznate osobe zbog sumnje da su počinila krivično djelo "organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom "teško ubistvo".

Izvještaj je također u vezi s djelom "nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija".

Osobe se sumnjiče da su u avgustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali ubiti O.O. sa Sokoca, na način da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje on koristi postavili eksplozivnu napravu u namjeri da ju aktiviraju u trenutku kada se on bude nalazio u vozilu.

Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo su 17. oktobra 2020. godine na mjesta događaja gdje je pronađeno vozilo i eksplozivna naprava izvršili uviđaj te deaktiviranje i izuzimanje eksplozivne naprave.

Navedena krivična djela rasvjetljenja su u okviru zajedničkih aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo, koje su realizovane u prethodna dva dana, saopštio je MUP RS-a.

Nezvanično se saznaje da je izvještaj podnesen protiv Darka Eleza, Radoja Zvicera i još dvije osobe, zbog pokušaja ubistva Ognjena Orašanina.