Ispred hotela "Evropa"
0

MUP: Pripiti L.D. je ukrao vrpcu i udario policajku!

Sarajevo-x.com
Policija Kantona Sarajevo oglasila se povodom pisma kojeg je majka mladića, koji je uhapšen radi krađe ukrasne vrpce ispred hotela "Evropa", uputila našoj redakciji, tvrdeći da njen sin nije napao policijsku službenicu, kako stoji u zvaničnom izvještaju.

U svom reagovanju na otvorene sumnje na rad i postupanje policijskih službenika, između ostalog stoji:

"Dana 13.12. 2008. godine u 02.45 sati policijska službenica PS Stari Grad je u ulici Ferhadija zaustavila dvije muške osobe jer je osnovano posumnjala da su iste, prethodno, otuđili ukrasni konopac ispred hotela "Europa" koji se nalazi u blizini. Na licu mjesta je utvrđen identitet L.D., rođen 1982. godine iz Sarajeva, dok druga osoba kod sebe nije imala identifikacioni dokument.

Osobe su privede u službene prostorije, gdje je utvrđen i identitet F.H. koji je rođen 1985. godine u Sarajevu.

Unutar službenih prostorija, dok je utvrđivala identifikacione podatke za F.H., policijska službenica je fizički napadnuta od strane L.D. koji ju je udario stisnutom pesnicom u lice. Imenovani je odmah potom, bez upotrebe sile, lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Policajka je zadobila vidnu tjelesnu povredu i medicinski je zbrinuta na CUM Kliničkog centra Koševo. Izvršen je alkotest osoba lišenih slobode i utvrđeno da je F.H. u organizmu ima 1.64, a L:D. 1, 53 promila alkohola u krvi o čemu je sačinjen zapisnik o alkotestiranju.

Istog dana, u 04.05 o događaju je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uz čiju saglasnost su L.D. i F.H. predati Osjeku za zadržavanje osoba lišenih slobode. Istog dana, osobe lišene slobode su izvedene iz prostorije Odsjeka, nakon čega su otupušteni iz službenih prostorija.

Iz zapisnika o otpustu osoba lišenih slobode je vidljivo da ove osobe na sebi nisu imale bilo kakvih vidljivih povreda niti su se žalili na zdravstveno stanje, što su potvrdili vlastoručnim potpisima."

Na kraju reagovanja, policija poziva građane koji raspolažu saznanjima da je bilo koji policijski službenik, na bilo koji način prekršio zakon ili se ogriješio o kodeks policajaca, da ta saznanja dostave Jedinici za profesionalne standarde MUP-a KS.