Objavljene nove fotografije
0

FOTO / MUP KS traga za četvrtim osumnjičenim za mučenje pasa

Piše: N. Jamaković
(Foto: Facebook)
Njegov napaćeni pas (Foto: Facebook)
Nakon objave šokantnih video snimaka zlostavljanja pasa u Sarajevu, te jučerašnjeg otvaranja istrage policije i tužilaštva Kantona Sarajevo, policija danas traga i za četvrtom osobom koja je osumnjičena za ovo krivično djelo. U međuvremenu, na Facebook grupi oformljenoj nakon dešavanja proteklih dana, objavljene su nove fotografije koje potvrđuju da je slučajeva zlostavljanja bilo još.

Skoro 30.000 članova pristupilo je grupi na Facebooku pod nazivom "Tražimo da se zlostavljač životinja Kemal Karović izvede pred lice pravde". Kako je navedeno u opisu grupe, ona je prvenstveno osnovana da se skrene pažnja na monstruozna dešavanja, te se ističe da tako nešto treba prijaviti kako bi odgovorne institucije uradile svoj posao, a ne pozivati na javni linč, kletve, psovke i slično.

"Ovo je rijetka grupa u kojoj su složni i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. Imamo puno članova iz Srbije i Hrvatske kojim se ovim putem zahvaljujemo", objavljeno je na ovoj grupi.

Šokirani građani konstantno ostavljaju komentare i dijele nove informacije o momku koji je u centru skandala sa zlostavljanjem životinja te njegovim prijateljima, koji su se iživljavali nad psima. Prati se pozorno i reakcija i rad nadležnih institucija.

S odobravanjem je prihvaćena vijest da će protiv trojice osumnjičenih, među kojima je jedan maloljetnik, policija dostaviti službene izvještaje, zbog zlostavljanja i mučenja životinja, Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Jasmina Iftić, glasnogovornica Tužilaštva, potvrdila nam je da je policija jučer saslušala dvojicu punoljetnih, dok će danas biti saslušan i maloljetnik u svojstvu osumnjičenog za navedeno krivično djelo.

"Postoji i četvrta osoba na čijoj identifikaciji policija još radi. Za nju se također sumnja da je učestvovala u činjenju ovog krivičnog djela", rekla je Iftić za Sarajevo-x.com, dodajući kako im policija još nije dostavila službene izvještaje protiv trojice osumnjičenih.

Podsjetimo, za zlostavljanje životinja zakon je predvidio novčanu ili kaznu do šest mjeseci zatvora, a ukoliko je djelo počinjeno radi opklade ili sticanja imovinske koristi, odnosno ako je došlo do uginuća većeg broja životinja, predviđene su novčana ili kazna zatvora do godinu dana.