Advokati se žalili
24

Muhamedu Aliju Gašiju neće se ponovo suditi, Sud u Sarajevu odbacio zahtjev

M. N.
Kantonalni sud u Sarajevo odbacio je zahtjev branilaca da se Muhamedu Ali Gašiju obnovi sudski postupak nakon što je Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Ljirima Bitićija. Gaši je osuđen na 13 godina zatvora po tački optužnice da je Bitićiju naredio da ubije Amira Pašića.

Kako nam je rekao advokat Senad Kreho, uputit će žalbu Vrhovnom sudu FBiH. U odluci Kantonalnog suda Sarajevo navodi se da obustava istrage protiv Bitićija ne predstalja novu činjenicu ili dokaz za ponavljanje postupka jer se procesnim odlukama Tužilaštva ne može uticati na meritorne pravosnažne sudske odluke.

Navode i to da odluka o obustavi istrage nije dovoljno podoban dokaz da bi Gaši bio oslobođen ili da bi mu kazna bila blaža za ono za šta se tereti.

Podsjetimo, Gaši se teretio da je kao organizator organizovane zločinačke grupe naredio Ljirimu Bitićiju da ubije Pašića. Bitići je tada bio u bjekstvu. Uhapšen je u martu ove godine, ali je Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv njega jer nema dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Kako je ranije za Klix.ba rekao advokat Senad Pećanin, nakon donošenja odluke o obustavi istrage protiv Bytyqija stvorene sve zakonske pretpostavke za obnovu postupka protiv Gašija, što nalaže Zakon o krivičnom postupku FBiH, Evropska konvencija o ljudskim pravima kao i praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Obustava istrage protiv Bitićija čini dio presude protiv Gašija, onaj u kojem je osuđen na 14 godina zatvora, pravno i zakonski neodrživim te je jasno da će taj dio presude sasvim izvjesno u ponovljenom postupku biti ukinut", kazao je Pećanin.

Podsjetimo, Gaši je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, a pravosnažno na 17 godina. U zatvoru je od januara 2008. godine.