Vrhovni sud FBiH
0

Muhamed Budimlić pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo advokatice

Dž. P.
Foto: USKinfo
Foto: USKinfo
Vrhovni sud FBiH pravosnažno je osudio Muhameda Budimlića (68) iz Cazina na 30 godina zatvora zbog ubistva bihaćke advokatice Jasmine Koričić (60).

Budimlić je tako proglašen krivim da je Koričić ubio u februaru 2015. podmetanjem eksplozivne naprave pred ulazna vrata njene kancelarije.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u augustu te godine podiglo optužnicu koja ga tereti da je u jutarnjim satima 13. februara 2015. godine, iz bezobzirne osvete, postavio improviziranu eksplozivnu napravu. Od eksplozije je advokatica Koričić preminula na mjestu.

Prema navodima iz optužnice, Budimlić je bio motivisan osvetom, jer je Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj parnici u kojoj je izgubio kuću, iako je pokušao to spriječiti skrivanjem i prepisivanjem imovine.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je u prvostepenom postupku Budimlića na 31 godinu zatvora. Presuda je pala i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje. U sljedećem postupku bio je osuđen na 32 godine zatvora. Vrhovni sud Federacije BiH, međutim, ukinuo je i tu presudu Kantonalnog suda u Bihaću. Treći postupak vođen je pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH.