|

Mostarskom narkodileru Adisu Buriću pet i po godina zatvora

Mostarskom narkodileru Adisu Buriću pet i po godina zatvora
30
Piše: E. F.
28.8.2015. u 17:25
24
komentara
30

dijeljenja
Mostarskom narkodileru Adisu Buriću pet i po godina zatvora Haopenje u akciji Osoja (Foto: SIPA)
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Adisa Burića, optuženog za trgovinu narkoticima, na pet i po godina zatvora.
Podsjećamo, on je u policijskoj akciji Osoja uhapšen u septembru 2013. godine i to na samom izlazu iz BiH dok je pokušavao pobjeći u Njemačku.

On je ovom presudom oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Prema izrečenoj presudi on je oglašen krivim što je u periodu od aprila do septembra 2013. godine organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojnih droga heroin i kokain, pri čemu su Adis Burić i njegovi saučesnici nabavljenu opojnu drogu miješali s drugim supstancama radi povećanja količine.

Ova grupa je nabavljala heroin i kokain koji je stizao preko Sandžaka iz Turske. Sumnja se da su u tim gradovima kupovali čisti heroin za 30 maraka po gramu, da bi ga, uz dodavanje raznih smjesa preprodavali za 40 KM. Ta cijena bi do dolaska na ulicu već bila 50 KM, a kokain dvostruko.

U više navrata policija je u Dubrovniku, Splitu i Rijeci zaticala pošiljke heroina pa je u posljednje vrijeme ukupno zaplijenjeno šest kilograma, a drži se da je toga bilo kudikamo više.

Burić je zbog preprodaje droge višestruko osuđivan pa se tako krajem 2011. godine nalazio u splitskom zatvoru Bilice zbog heroina, a izišao je na slobodu nakon što je Županijski sud u Splitu prihvatio da kuća i dvorište koje njegova djevojka ima u Živogošću vrijede kao jamstvo.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...