Uhapšen u akciji "Buna"
76

Mostarskom dileru određen pritvor: Prodavao kokain prikrivenim policajcima

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Općinski sud u Mostaru prihvatio je prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i odredio jednomjesečni pritvor Adisu Buriću, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili prošle sedmice u akciji “Buna”, nakon što je prikrivenim istražiteljima prodao kokain.
"Adis Burić zvani Burke, višestruki povratnik, sumnjiči se da je tokom novembra i decembra 2019. i januara 2020. godine na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Mostar, tako što je koristeći dopuste-izlaske na slobodu iz zatvorskih prostorija, nudio na prodaju kokain po cijeni od 50 eura za jedan paketić (oko 0,5 grama)", naveli su u Tužilaštvu HNK.

On je, dalje ističu, 3. decembra 2019. oko 14:20 sati, na području općine Jablanica, na parkingu ispred jednog ugostiteljskog objekta, prodao 21 paketić kokaina, ukupne težine 9,179 grama, za 1.000 eura. Također, 21. decembra 2019. oko 11:30 sati, na području općine Jablanica, u ugostiteljskom objektu prodao je 32 paketića kokaina, što ukupno iznosi 12,694 grama, za iznos od 1.500 eura.

"Potom je 29. januara ove godine oko 12:30 sati, u Mostaru, u mjestu Vrapčići, na parkingu TC Bingo, neovlašteno držao radi prodaje četiri paketića umotana u PVC prozirni najlon u kojem se nalazilo po 20 manjih paketića, ukupno 80 paketića, te 5 manjih paketića umotanih u prozirnu PVC foliju s kokainom. Pritvor mu je određen zbog bojazni da bi, ukoliko bi bio na slobodi, mogao ponoviti krivično djelo, potvrđeno je iz Tužilaštva HNK.

“Kantonalno tužilaštvo HNK, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu”, naveli su iz Tužilaštva.

Burić je uhapšen nakon istrage koju su u prethodnom periodu provodili pripadnici SIPA-e i Tužilaštvo HNK. Tokom istrage simuliran je otkup droge, a Burić je u nekoliko navrata prikrivenim istražiteljima prodao kokain.

Burić je još u avgustu 2015. osuđen na pet i po godina zatvora jer je 2013. organizirao grupu ljudi koja se bavila međunarodnom trgovinom kokaina i heroina. Članovi ove grupe nabavljenu drogu su miješali s drugim supstancama radi povećanja mase, a zatim prepakivali i preprodavali korisnicima u BiH i Hrvatskoj.

Trinaestočlana grupa uhapšena je tada u akciji “Osoje”, koju su pripadnici SIPA-e u septembru 2013. godine izveli u Posušju, Mostaru, Čitluku, Širokom Brijegu, Čapljini, Tuzli i Sarajevu, kada su pretreseni stanovi i vozila na čak 17 lokacija.