Udario ga motocikl
13

Mostarski svećenik don Damjan Raguž preminuo nakon saobraćajne nesreće

Piše: M. N.
Svećenik don Damjan Raguž iz Mostara preminuo je dva dana nakon saobraćajne nesreće u kojoj je zadobio teške povrede.

Nesreća se dogodila kod mostarske Katedrale 9. oktobra kada ga je udario motocikl. Prebačen je na Odjel za anesteziju i reanimaciju Univerzitetske kliničke bolnice Mostar gdje je dva puta operisan, ali je od povreda podlegao noćas nakon ponoći.

Don Raguž je rođen u Prenju u Trebinjskoj biskupiji, 12. jula 1943. godine. Kada je imao sedam mjeseci otac mu je nestao. Filozofsko-teološki fakultet završio je u Splitu, a 1973. godine zaredio ga je biskup Petar Čule u Prenju. Bio je u Splitskom sjemeništu, a potom su ga vratili u Hercegovinu.

Od 1975. do 1977. bio je kapelan u Gabeli, a do 1993. godine bio je župnik novoosnovane župe Gabela Polje gdje podiže župnu crkvu Presvetog Trojstva i župnu kuću te Filijalnu crkvu sv. Ane i Joakima u gabeoskim Crnićima.

Od 1993. godine prebačen je u Studence, a 16 godina kasnije u Rotimlje. Radio je za veliki broj vjerskih medija. U julu je penzionisan i smješten u Svećenićki dom u Mostaru.

Sveta misa bit će održana u petak, 12. oktobra, u 14:00 sati na groblju Trgovište u Prenju, nakon čega će biti sahranjen u porodičnoj grobnici.