Teške povrede
265

Mostarac Meho Voloder već sedmi dan u komi nakon sukoba s dvojicom Roma

Piše: R. D.

Meho Voloder već sedam dana nalazi se u komi nakon što su ga pretukla dvojica muškaraca u blizini mostarskog naselja Opine. Mještani tog naselja incident dovode u vezu s Romima, a u MUP-u HNK kažu da se na predmetu radi i da bi tek u narednim danima trebalo biti više zvaničnih informacija.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, kazao je za Klix.ba kako se na predmetu radi, te kako bi vjerovatno sutra moglo biti više informacija.

"Zbog tajnosti istrage i stanja oštećenog još se ne želi izlaziti u javnost. Sve akcije koje se poduzimaju u dogovoru su s nadležnim tužiteljstvom", kazao je Marić.

Udruženje građana Opine oglasilo se saopćenjem u kojem kažu kako se u njihovom naselju u utorak 7. augusta 2018. godine desio pokušaj ubistva Mehe Volodera, oca dvoje djece i demobilisanog borca ARBiH zaposlenog u lokalnoj građevinskoj kompaniji.

"Naime, vraćajući se s posla, putem kojim svakodnevno prolazi do svoje kuće, Volodera je napala grupa Roma te su mu nanijeli teške povrede u predijelu glave zbog kojih se Voloder i sedam dana poslije nalazi u komi. O Mehi svi sugrađani i komšije imaju samo riječi hvale kao o čestitom i radinom čovjeku. Napali su ga Romi koji su naselili skladište koje je u vlasništvu poznatog privrednika Joze Lijanovića. Prema navodima supruge pretučenog Volodera, koja je tim putem naišla vraćajući se s posla te ga je prva pronašla kako razbijene glave leži na zemlji, u prisustvu dvojice Roma, pozvala je hitnu pomoć i policiju te je Meho prebačen u bolnicu Južni logor u Mostaru", navodi se u saopćenju koji je poslan na adrese medija.

Indikativno je, stoji dalje u tekstu, da je jedan od dvojice policajaca, pred ljekarima, na upit šta se desilo oštećenom izjavio da je Meho pao sa skele, iako nigdje u blizini nije bilo skele. Tek naknadnom reakcijom ljekara, koji su utvrdili da povreda nije mogla nastati na taj način, nego jakim udarcem tupim predmetom u predjelu glave, i na pritisak porodice, izvršeno je vještačenje koje je dokazalo navode ljekara.

"Naknadnom reakcijom policije privedene su dvije osobe romske nacionalnosti koje se trenutno nalaze u pritvoru i za koje postoji opravdana sumnja da su počinile navedeno djelo. Mostarska policija o ovom događaju šuti, a na poziv potparolu MUP-a HNK Ljudevitu Mariću dobijen je odgovor da se on nalazi na godišnjem odmoru i da nije upoznat o slučaju koji uopće nije zabilježen u policijskom biltenu. Problemi s Romima koji su dovedeni u Mostar iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i šire traje već godinama, posebno u ljetnom periodu, u vrijeme turističke sezone. Rome u Mostar privlače i otpadi sekundarnih sirovina koji se nalaze neposredno pored naselja Opine i velikog broja motela na magistralnom putu M-17. Većina dovedenih Roma ne posjeduje nikakav indentifikacioni dokument. Pokušaj ubistva našeg sugrađanina je kap koja je prelila čašu, stanovnici Opina su već dvije godine izloženi krađama, seksualnim uznemiravanjima djece i žena, paljenju guma tokom noći i slično", kažu u UG Opine.

Jučer su se stanovnici Opina na poziv ovog udruženja okupili da bi izrazili svoje nezadovoljstvo i frustracije zbog nerada nadležnih institucija koje ili ne znaju ili ne žele da riješe ovaj problem.

"Atmosfera koja vlada među građanima neodoljivo podsjeća na onu iz marta 1992. godine i prijeti da eskalira. UG Opine je pozvalo na institucionalno rješavanje problema te upućuje dopis svim relevantnim nadležnim institucijama da riješe problem i spriječe eventualne nerede između lokalnog stanovništva i dovedenih Roma. Sastanku je pored većeg broja predstavnika mostarskih udruženja prisustvovao i predstavnik domicilnih mostarskih Roma Ćazim Lulić te je naglasio da dovedeni Romi iz drugih krajeva predstavljaju problem i za mostarske Rome", navode iz udruženja.