Podignuta optužnica
57

Mostarac krijumčario migrante iz Turske i prijetio policajcima nožem

G. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Stipića, zvanog "Zuza", rođenog 1984. godine u Mostaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je 29.11. 2022. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao nezakonito prevesti pet migranata, državljana R Turske, među kojima i maloljetne osobe koje ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku, a radi njihovog daljeg nezakonitog prebacivanja prema zemljama EU, te prilikom lišenja slobode uputio ozbiljnu prijetnju za sigurnost službenih osoba u vršenju službene radnje.

Prema navodima optužnice, Stipić je krijumčarene osobe prevezao svojim vozilom i ilegalno poveo pješice, šumskim putem, prema neposrednoj blizini državne granice sa R Hrvatskom, gdje je od strane policijskih službenika zatečen u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi se prilikom otkrivanja oglušio na izdate naredbe policijskih službenika Granične policije BiH, te usmjeravanjem hladnog oružja-noža uputio ozbiljne prijetnje službenim osobama u vršenju službene radnje da će ih napasti hladnim oružjem, nakon čega je savladan i lišen slobode.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi sa stavom 1., u vezi sa članom 26. i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241.b stav 1. KZ-a BiH, sve u vezi sa članom 53. istog Zakona.

Optužnica je, kako navode iz Tužilaštva BiH, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.