Nakon olujnog vjetra
42

Mostar: Materijalna šteta u gotovo svim dijelovima grada danima će se zbrajati

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Olujni vjetar tokom protekle noći koji je dosezao brzinu i od 100 kilometara na sat na području Mostaru je rušio krovove, lomio stabla i čupao iz korijena, te nanio ogromne materijalne štete na brojnim automobilima i objektima. No na sreću ljudskih žrtava nije bilo.

Olujni vjetar tokom protekle noći koji je dosezao vrzinu od preko 100 kilometara na sat na području Mostaru je trgao krovove, lomio stabla i čupao iz korijena, te nanio ogromne materijalne štete na brojnim automobilima i objektima. No na sreću ljudskih žrtava nije bilo.

Građani Mostara kažu kako dramatičnu noć koja je iza njih ne pamte sličnu iako je Mostar poznat po buri.

"Uvijek je bilo vjetrova, ali ovako nešto ne pamtim“, kaže jedan od građana kojeg smo zatekli u ulici Kneza Višeslava gdje su brojna stabla polomljena i padala na automobile.

U naselju Rudnik zabilježena su brojna oštećenja krovova, kao i na Autobuskoj stanici u Mostaru.

Od ranih jutarnjih sati sve gradske službe imaju pune ruke posla na čišćenju ulica i saniranju šteta.

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović kaže da su gradske i kantonalne službe radile tokom čitave noći kako bi se kaotično stanje u gradu normaliziralo.

"U noći iza nas vatrogasci su izašli 10 puta kako bi sanirali požare, jer su gorili dimnjači električni stupovi i nisko raslinje a od jutros su imali 15 tehničkih intervencija, jer su u nekoliko ulica pala stabla, pa su oni radili na oslobađanju prometnica“, kaže Pavlović.

Naglašava kako su Avenija, Balinovac, Centra 2, Zalik, Bijeli Brijeg i ulice Stjepana Radića, područja na kojima je bilo nekoliko intervencija, dok su u Ulici Kneza Višeslava zabilježene štete nakon polomljenih stabala gdje je oštećeno više vozila . U više dijelova grada je dolazilo do nestanka električne energije, pa su radnici elektroprivreda također na terenu od noćas i rade na uklanjanju kvarova.

Što se tiče zbrajanja materijalnih šteta kako ističe Pavlović to je posao jedinica lokalne samouprave.

"Oni će putem svojih povjerenstava za procjenu šteta sačiniti jedno zbirno izvješće iz kojeg ćemo moći iščitati kolike su štete koje je uzrokovao vjetar koji je zahvatio Mostar i šire područje Hercegovine“, pojasnio je Pavlović.

Snažni udari vjetra uzrokovali su nekoliko prometnih nesreća među kojima je kod Avijatičarskog mosta, u naselju Bišće Polje vjetra prevrnuo dva tegljača.

Vjetar je uzrokovao brojne probleme i na području Čapljine , te na magistralnim cestama kroz Hercegovinu.