Mostar: Ljekarima kažnjenim za smrt nerođene bebe ukinuta presuda

Klix.ba
15.12.2014. u 11:20
5
14
Mostar: Ljekarima kažnjenim za smrt nerođene bebe ukinuta presuda
5
Mostar: Ljekarima kažnjenim za smrt nerođene bebe ukinuta presuda
Kantonalni sud u Mostaru ukinuo je presudu Opštinskog suda kojom je troje ljekara Univerzitetske kliničke bolnice Mostar bilo osuđeno za nesavjesno liječenje koje je prouzrokovalo smrt nerođene bebe u februaru 2011. godine.
Kantonalni sud je uvažio žalbe advokata osuđenih ljekara i vratio slučaj Opštinskom sudu u Mostaru na ponovno suđenje.

Ginekolog Darko Knežević je na Opštinskom sudu Mostar u februaru ove godine osuđen na osam mjeseci zatvora uslovno, ginekolog Ivan Bušić na šest mjeseci uslovno i ginekologinja Ana Bošković na četiri mjeseca uslovno.

U obrazloženju presude navedeno je da je dokazano da su ljekari primijenili neprikladan način liječenja, što je izazvalo smrt nerođene bebe.

Tada je sudac Dominik Krasić kazao je kako je troje liječnika krivo jer je dokazano da su primijenili neprikladan način liječenja, zbog čega je došlo do smrti čeda u utrobi majke. Sudac Krasić kazao je kako su navodi iz optužnice dokazani navodima vještaka, kao i kroz više svjedočenja.

Podsjećamo, Ani Šego trudnoću je privatno vodio dr. Knežević, dok je kobnog dana dežurni u rađaonici bio dr. Bušić, a dežurna na Odjelu patologije gdje leže trudnice bila je dr. Bošković. Sudac je kazao kako je utvrđeno da je Anu Šego u bolnici u 14:20 sati ostavio dr. Bušić zbog sumnjivog nalaza te da je taj nalaz bio sumnjiv i u 19:30, kada je pokazivao da je porod počeo, a gledali su ga i Bušić i Bošković. Bušić je oko 22:30 Anu Šego uputio u rađaonicu, da bi oko 22 sata uslijedio poziv dr. Kneževića koji, koristeći se okolnostima da je ženi privatno vodio trudnoću, kao i autoritetom, jer je bio zamjenik šefa odjela, daje određene instrukcije.

U optužnici je stajalo kako je dr. Knežević nazvao odjel i rekao sestri da je taj CTG takav mjesec dana i da Šego vrate iz rađaonice te ako dr. Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku, a da, ako se žena 'aktivira', porod dovrši dr. Ana Bošković”. Međutim, ovaj dio sud nije prihvatio.

Sudac Krasić u obrazloženju presude dalje je naveo kako je Ana Šego vraćena iz rađaonice oko 22:30 u sobu na patologiju trudnoće, a dežurni liječnici naložili su da se CTG ponovno uradi u 5, odnosno u 6 sati ujutro. Kada je urađen u 5 ujutro, više nije bilo otkucaja srca bebe.

“Budući da se nije pratio CTG i da nije urađen porođaj, u 5 ujutro je utvrđena smrt čeda u uterusu majke”, rekao je sudac. U sudnici se ranije moglo čuti i kako je Ani Šego termin bio dva dana kasnije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: