Tražili uplate dopuna
470

Modričani varali građane putem SMS poruka i Facebooka, zaradili 83.000 KM

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvije osobe uhapšene su u Modriči jer su putem SMS-a i lažnih Facebook profila varali građane da im izvrše dopune ultra kartica u iznosima od dvije do 50 KM, a taj novac su potom koristili za klađenje u kladionicama. Procjenjuje se da počinjena materijalna šteta iznosi oko 83.000 KM.

S.P. i B.Š. uhapsili su policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Doboj. Oni se terete za krivično djelo kompjuterska prevara".

"Po naredbi Osnovnog suda u Modriči izvršeni su pretresi lokacija koje koriste privedene osobe i pronađena su i oduzeta sredstva izvršenja krivičnog djela i to: 12 mobilnih telefona, veći broj nosača sim kartica i sim kartica operatera MTEL, HALO i MTS i drugi predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela", saopćeno je iz MUP-a RS.

S.P. i B.Š. se sumnjiče da su krivično djelo izvršili na način što su od marta mjeseca 2016. godine do dana lišenja slobode korištenjem oko 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Facebook slanjem SMS poruka i poruka putem Messangera, lažno se predstavljajući kao osobe poznate oštećenim i od istih tražili uplatu dopuna na SIM kartice u iznosima od 2 do 50 KM. Osumnjičeni su uplaćene iznose koristili kako bi izvršili uplate za online klađenje na sportskoj kladionici.

"MUP RS poziva građane koji su imali slične situacije, odnosno koji su posredstvom mobilnih telefona dobijali slične sms poruke, da ta djela prijave u najbližu policijsku stanicu. Uzimajući u obzir da se pretpostavlja da ovoj istrazi postoji još veći broj oštećenih lica, jako je značajno da se i drugi građani, koji su imali ovo iskustvo, obrate policiji", saopćeno je u MUP-u RS.