Crna hronika
0

Modriča: Maloljetnici u rovovima našli bombe i odnijeli ih kući

FENA
Policija u Modriči lišila je slobode M.Z. iz Modriče zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Na osnovu pribavljene naredbe Osnovnog suda Modriča, izvršen je pretres kuće i pomoćnih prostorija koje kao član domaćinstva koristi M.Z., prilikom čega je pronađeno i izuzeto šest ručnih bombi, jedna prepravljena poluautomatska puška, jedan pancirni prsluk i šest komada puščanih metaka.

Istog dana izvršen je pretres kuće koju kao član domaćinstva koristi sedamnaestogošnjak s područja općine Modriča, prilikom čega je pronađeno i izuzeto pet ručnih bombi, saopćeno je danas iz CJB Doboj.

Pretres je izvršen nakon što su policijski službenici u Modriči došli do operativnih saznanja da su trojica maloljetnika (17, 16 i 15 godina), zajedno sa M.Z., u zaostalim rovovima, na liniji borbenih dejstava u mjestu Kužnjača, općina Modriča, pronašli minsko-eksplozivna sredstva koja su izmjestili na drugu lokacija, a potom su ih sedamnaestogošnjak i M.Z. odnijeli kućama.

Policijski službenici su došli i do saznanja da je jedan maloljetnik (16 godina), koji je također znao gdje se nalaze dislocirana minsko-eksplozivna sredstva, jednu bombu donosio u školu i pokazivao vršnjacima.

Nakon pretresa, izvršen je širi pregled mjesta događaja, prilikom čega je u napuštenom bunaru pronađen raketni bacač „zolja“, koju su navedena lica odbacila prilikom dislociranja pronađenih ubojnih sredstava.

Izuzeta minsko-eksplozivna sredstva preuzeli su pripadnici Civilne zaštite Modriča.

O navedenom događaju obavješten je tužilac za maloljetnike i Centar za socijalni rad Modriča.

Nakon izvršene kriminalističke obrade nad M.Z. i dokumentovanja krivičnog djela, protiv njega će Okružnom tužilaštvu Doboj biti proslijeđen izvještaj, a protiv maloljetnika će biti preduzete mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti maloljetnika u krivičnom postupku.

Centar javne bezbjednosti Doboj poziva građane da u sklopu akcije „Biraj život bez oružja“, bez ikakvih sankcija, predaju minsko-eksplozivna sredstva koja nelegalno posjeduju ili da prijave lokacije za koje znaju da se na njima nalaze odbačena ubojna sredstva, kako bi se izbjegle posljedice po lica i imovinu građana.