Crna hronika
67

Mlađenu Kekeroviću 10 godina zatvora i oduzimanje imovine vrijedne 4 miliona KM

Piše: E. F.
Mlađen Kekerović (47) priznao je krivnju za višemilionski kriminal pred Sudom BiH i sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje kojim je prihvatio da bude kažnjen sa 10 godina zatvora i uzimanjem nezakonite imovinske koristi od 4 miliona KM.

Sporazumom o priznanju krivnje optuženi Mlađen Kekerović u cijelosti priznaje izvršenje krivičnih djela organiziranog kriminala, porezne utaje, pranja novca, carinske prevare, sprečavanja dokazivanja, skidanja ili povrede službenog pečata i teške krađe, za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

U skaldu sa sporazumom, za optuženog Kekerovića predviđena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, kao i oduzimanje višemilionske nezakonite imovinske koristi u iznosu od 4.041.109 KM.

Također, sporazumno priznanje sklopila su i poduzeća "MB Kekerović“ d.o.o. Laktaši i "Trgopromet Dragan“ d.o.o Laktaši, čiji je Kekerović ovlašteni zastupnik. Ovim sporazumnim priznanjem predviđena je najveća kazna u oblasti finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH, te će ovo priznanje pomoći procesuiranju većeg broja predmeta višemilionskog kriminala, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi s navedenim poduzećem.

Na ovaj način u budžet države Bosne i Hercegovine vratit će se iznos od blizu 4 miliona KM.