U Novom Gradu
0

Mladić palio pirotehniku pa izgubio dva prsta

Piše: A. K.
Doktori Klinike za urgentnu medicinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu bili su prisiljeni amputirati dva prsta desne šake 24-godišnjem mladiću, koji je upotrebljavao pirotehnička sredstva.

Upotreba pirotehničkih sredstava zakonom je zabranjena, ali i vrlo opasna što, nažalost, ne spriječava građane, mahom omladinu, da ih upotrebljava pa Sarajevom ovih dana odjekuju eksplozije raznih pirotehničkih sredstava.

Nisu rijetke ni razne povrede, o čemu svjedoči slučaj 24-godišnjeg mladića iz sarajevske opštine Novi Grad koji je zbog upotrebe pirotehnike izgubio dva prsta.

"U 18.30 sati na području opštine Novi Grad došlo je do povrijeđivanja I.S., rođen 1986.godine u Doboju, nastanjen u Sarajevu. zbog upotrebe pirotehničkih sredstava.

Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana u KC bolnice Koševo, gdje je na Klinici za plastičnu hirurgiji zadržan na daljem liječenju. Tom prilikom mladić je zadobio teške tjelesne povrede (amputacija trećeg i četvrtog prsta desne ruke).

Pripadnici MUP-a KS ovih dana provode opsežnu akciju kontrole upotrebe pirotehnike, a do sada su oduzeli oko pet hiljada komada pirotehničkih sredstava. Predviđena kazna za prodaju i korištenje pirotehnike iznosi od 300 do 900 KM, a ukoliko je riječ o maloljetnoj osobi, kazna roditeljima, starateljima ili usvojateljima iznosi od 400 doo 1.200 KM.