Svjedočenje mašinovođe
0

Mladić i djevojka iz Zenice stradali pretrčavajući prugu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Željeznice Federacije BiH izražavaju žaljenje zbog tragičnog udesa koji se dogodio u nedjelju u 20.38 sati na 181­­+200 kilometru između stanica Zenica i Drivuša na lokalitetu Ušće u Zenici, a u kojem su dvije osobe zadobile povrede opasne po život.

Kako je saopćeno iz ŽFBiH, mladića i djevojku zakačila je lokomotiva međunarodnog brzog voza broj 259, koji saobraća na relaciji Budimpešta - Sarajevo.

Teško povrijeđeni su neposredno nakon nesreće prebačeni na Odjel za urgentnu medicinu Kantonalne bolnice Zenica, gdje je djevojka podlegla povredama, dok je mladić u veoma teškom stanju.

Istražni sudija je na mjesto nesreće izašao u 21.55, a uviđaj je završen u 22.40 sati.

Prema izjavi mašinovođe tog voza, mladić i djevojka pokušali su da pretrče prugu na nedozvoljenom mjestu, a voz ih je bočnom stranom izbacio van tračnica.

U ŽFBiH podsjećaju da na 300 metara od mjesta nesreće postoji legalan putni prijelaz za pješake i motorna vozila, koji povezuje dva zenička naselja Kamberović Polje i Crkvice.

Na toj dionici pruge nije prekoračena brzina od 70 km na sat, a nakon "zavođenja brzog kočenja“, iako je zaustavni put 700 metara, mašinovođa je zustavio voz na 200 metara od mjesta nesreće.

Također, Zakon o sigurnosti željezničkog saobraćaja zabranjuje pješacima kretanje prugom.

Uzroke nesreće utvrdit će istraga, saopćeno je iz ŽFBiH.