Nakon akcije "Trebević"
0

Mjesec dana pritvora za Peđu Spaića i Nijaza Nisku Karkelju

Piše: N. J.
Privođenje osumnjičenog Karkelje u akciji Trebević (Foto: Klix.ba)
Privođenje osumnjičenog Karkelje u akciji Trebević (Foto: Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas jednomjesečni pritvor Peđi Spaiću, Daliboru Vaskoviću, Nijazu Karkelji, Mehmedu Bešliji i Miroslavu Čepi, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima carinska prevara, teška krađa, iznuda, razbojništvo i krivotvorenje isprave.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Pritvor je određen zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i saučesnike.

Sud je također odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Oni su uhapšeni u koordiniranoj policijskoj akciji "Trebević", koja je usmjerena na suzbijanje autokriminala u našoj zemlji. Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da je policijska akcija usmjerena protiv osumnjičenih za krađu više desetaka automobila, čija se ukupna vrijednost procjenjuje u milionskim iznosima.

Akcija suzbijanja autokriminala provedena je u Mostaru, Grudama, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Zvorniku. Protiv Karkelje i Spaića, inače sina 2006. godine ubijenog Rate Spaića, već se vodi proces u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog djelovanja u organiziranoj kriminalnoj grupi koja je krala automobile, a koja je razbijena u akciji "Kum" prije dvije godine. U tom slučaju već je presuđeno Milosavu Samardžiću, Dejanu Vukoviću zvanom Super Beba, Srećku Trifkoviću, Srećku Mandiću i Mlađenu Veljoviću. Oni su dobili zatvorske kazne u rasponu od 13 mjeseci do dvije i po godine, nakon sklapanja sporazuma sa Tužilaštvom i priznanja krivice. Naknadno su na osnovu potjernica uhvaćeni organizatori ove grupe Danilo Cicović i Njegoš Purković.

Spaić je u tom predmetu optužen u jednoj tački optužnice, dok se Karkeljino ime spominje u osam tačaka zbog iznude. Zbog tih djela on je privođen i krajem 2009. godine, a proteklih se godina dovodio u vezu sa nizom krivičnih djela, nasilničkim ponašanjem, izazivanjem opće opasnosti, nanošenjem teških povreda i nedopuštenom trgovinom.