Kantonalni sud u Sarajevu
0

Mjesec dana pritvora dilerima i pljačkašima

Piše: A.Kovač
Sanelu Krehi, Daliboru Lugonji, Adisu Hodžiću, Safetu Kolašincu i Alenu Janjošu, uhapšenim u srijedu prilikom primopredaje tri kilograma marihuane, sudija za prethodni postupak sarajevskog Kantonalnog suda odredio je jednomjesečni pritvor.

Naime, sarajevska policija i Tužilaštvo imali su dojavu da će doći do primopredaje droge, te su u srijedu opkolili područje oko stadiona na Koševu.

Kolašinac, koji je trebao prodati drogu ostalim uhapšenim, prvo je automobilom otišao u pravcu naselja Srednje kod Sarajeva gdje je nabavio drogu. Potom se odvezao u Semizovac gdje ga je čekao Janjoš. Kolašinac je svoj automobil ostavio u Semizovcu, a on i Janjoš su krenuli Janjoševim automobilom u Sarajevo na sastanak s kupcima.

U blizini stadiona na Koševu čekali su ih Hodžić, Kreho i Lugonja koji su mislili prevariti Kolašinca odnosno uzeti drogu a ne platiti je, te su glumili policajce, ne znajući da im je policija napravila zasjedu, te da će ubrzo svi biti uhapšeni. Da su Kolašinca htjeli prevariti, i ne platit mu drogu pokazuje i činjenica da kod uhapšenih nije pronađen novac.

Osim tri kilograma marihuane, policija je kod Lugonje pronašla i 20 grama heroina, a privremeno su oduzeta i četiri skupocjena vozila koja su koristili uhapšeni.

Inače, svi uhapšeni su policiji odranije poznati po različitim krivičnim djelima.

Pritvor je određen i 20 -godišnjem Šemsu Šabanoviću i njegovom vršnjaku Elvisu Baltiću koji su u srijedu opljačkali Turkish Ziraat banku koja se nalazi u Novom Sarajevu. Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uputilo je sudiji za maloljetnike prijedlog za pritvor i za maloljetnog A. Š. rođen 1992. godine. Međutim, do objavljivanja ovog teksta nije saopćeno da li je sudija za maloljetnike pustio na slobodu ili, pak, odredio pritvor A. Š.

Podsjećamo, Šabanović, Baltić i A. Š. su u srijedu pola sata iza podneva, sa fantomkama na glavama upali u Turkish Zirat banku i prijeteći pištoljem, natjerali uposlenike da im predaju oko 20.000 KM.

Nakon razbojništva pobjegli su prema tržnom centru "Interex" gdje su, navodno, u prodavnici sportske opreme kupili trenerke i presvukli se. U novoj garderobi uspjeli su neopaženo umaći policajcima koji su se već nalazili oko tržnog centra. Razbojnici su uhapšeni u četvrtak, a prilikom hapšenja pronađen je i veći dio ukradenog novca.