Negativa(c) dana
0

Miro Šutalo, profesor i diler

Sarajevo-x.com
Miro Šutalo
Miro Šutalo
Miro Šutalo, profesor tjelesnog odgoja u Srednjoj školi u Stocu, u utorak je postigao sporazum s Tužilaštvom BiH, priznavši da je dilao drogu.

Učinio je to Šutalo kako bi dobio blažu kaznu, a sporazum u srijedu treba razmatrati Sud BiH, kako bi odlučio o konačnoj kazni za profesora Šutala. U vremenu poremećenih kriterija u kojem živimo više od deceniju i po, slučaj Mire Šutala je kap u moru nesvakidašnjih. I tipičan za našu zemlju.

U junu prošle godine zajedno sa Šutalom uhapšeno je još nekoliko osoba, njegovih saučesnika u prodaji droge, među kojima je bio i policajac iz Čapljine, Vedran Falak. Ljepota! Dileri među onima koji bi trebali hapsiti kriminalce i učiti našu djecu.

Iako su ovo drastični primjeri, vjerovatno nezamislivi u mnogim normalno uređenim državama, kod nas oni vjerovatno nikog previše ne čude, i to odavno. Ovakvim se "slučajevima", naime, možemo nadati sve dok nam bude važnije je li neko Hrvat, Bošnjak, Srbin (i ostali) nego to je li stručan, moralan i odgovara li poziciji na kojoj treba raditi.

Problematični profesor iz Stoca priznao dilanje droge

A, spomenimo (još jednom) i to, upravo je Miro Šutalo bio najgrlatiji u "odbrani" školskog dvorišta od "nenajavljenih novinara FTV-a", koji su u aprilu 2009. snimali dvorište škole u Stocu, s čijeg im je prozora zagalamio Šutalo, a potom izašao u dvorište priredivši im nesvakidašnji skeč. Kad već tad nije zaradio suspenziju, nadajmo se da barem sad hoće, doživotno.