Sud u Istočnom Sarajevu
27

Miloš Krsmanović optužen za svirepo mučenje bošnjačkih civila u Rogatici

Piše: M. N.
Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske
Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Miloša Krsmanovića (1956.) iz Rogatice koji se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi u optužnici, Krsmanović je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, teško kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila u vrijeme rata, tako što je mučio više civilnih osoba i nečovječno postupao prema njima.

On se tereti da je dana 14.8.1992. godine ili približno tog datuma, u popodnevnim satima, u selu Kosovo, općina Rogatica, zajedno sa Kušić Rajkom (u bjekstvu) i Perković Stojanom (pravosnažno osuđenim za iste krivično-pravne radnje pred Sudom BiH 24.12.2009. godine) učestvovao u nečovječnom postupanju prema H. F., H. Š. i H. A., koje su neidentifikovani vojnici prethodno uhapaili i sproveli u garažu M. A., gdje su ih naizmjenično tukli po svim dijelovima tijela, da bi on lično natjerao H. Š. da pojede tri metka, te mu je nožem probio prst na ruci pitajući ga zašto će mu vera na ruci, dok je H. F. naredio da isplazi jezik, pa nakon što je on to učinio, krenuo da lijevom rukom uhvati njegov jezik, dok je istovremeno u desnoj ruci držao nož, pa kada je H. F. instiktivno zatvorio usta udario ga stisnutom pesnicom u predjelu lijeve slijepočnice, od kojeg udarca je F. H. pao na pod i izgubio svijest, nanijevši im tako snažnu tjelesnu i duševnu bol.

U mjesecu decembru 1992. godine, u Rogatici, došao je u zatočenički centar "Rasadnik", gdje su protupravno bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, a zatim naredio H. Š. i J. Ć. da izađu, što su oni i učinili, da bih ih zatim doveo u krug firme "UPI-trans" gdje im je dao krpe za pranje i rekao da operu transporter, da bi zatim uzeo šlauf od hidranta i sa vodom po njima prskao oko pola sata dok je vani bilo hladno. Nakon toga ih je tako mokre natjerao da stanu na papuče kamiona marke "Zastava" sa kojim je upravljao i da se uhvate za retrovizore, a zatim ih u takvoj poziciji vozao kroz grad Rogaticu.

Tereti se i da je jednog dana 1993. godine u Rogatici, došao u zatočenički centar "Rasadnik", gdje su bili protivpravno zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, iz istog izveo Š. V., a zatim ga odveo u bazu firme "Centrotrans" gdje je natjerao da opere kamion, a potom uzeo hidrant u ruke i okupao V. Š., iako je vani bilo hladno, pa ga tako mokrog natjerao da stane na papuču kamiona i da se uhvati za retrovizor, da bi ga zatim u takvoj poziciji vozao po gradu Rogatici, tjerajući ga istovremeno da viče da je "ustaša".

"Dakle, u toku rata, teško kršio odredbe međunarodnog humanitarnog prava, na način da je mučio više civilnih osoba i nečovječno postupao prema više civilnih osoba, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ, a u vezi sa članom 22. istog Zakona", navodi se u optužnici.

Okružni sud Istočno Sarajevo potvrdio je optužnicu.