{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mehmed Đerahović osuđen na dvije i po godine zatvora zbog gušenja trojice ilegalnih kopača uglja

21.2.2018. u 00:09
19
34
Mehmed Đerahović osuđen na dvije i po godine zatvora zbog gušenja trojice ilegalnih kopača uglja
19
Mehmed Đerahović osuđen na dvije i po godine zatvora zbog gušenja trojice ilegalnih kopača uglja
S uviđaja iz 2016. godine na mjestu Rača kod Zenice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Presudom Općinskog suda u Zenici Mehmed Đerahović osuđen je na dvije i po godine zatvora jer je u periodu od 2012. do 2016. godine organizovao ilegalno kopanje uglja u improvizovanoj jami plaćajući dnevnice na području odlagališta i industrijskog otpada u mjestu Rača kod Zenice.
Prema optužnici Đerahović se teretio da je organizovao ilegalno iskopovanje uglja u improvizovanoj jami te da je 15. augusta 2016. godine zajedno s D. A., Sedžadom Đerahovićem, Huseinom Delićem i Amirom Arnautovićem, došao na lokalitet Okrumak kod Zenice s namjerom da navedeni za njega izvrše iskopavanje uglja za dnevnice.

Nakon što je Delić ušao u jamu kako bi kopao ugalj, za njim je sišao i Arnautović koji je bio zadužen za uvlačenje kade u jamu do kopača uglja, a Sedžad je navukao sajlu do ulaza u jamu nakon čega je sišao u improvizovanu jamu za Delićem i Arnautovićem.

Đerahović je za to vrijeme pripremao kamion za izvlačenje kade s ugljem iz jame, a D. A. je sjedio iza šupe. Iako je bio svjestan da ovakav način nelegalnog iskopavanja uglja može ugroziti živote ljudi i olako držeći da do toga neće doći, nakon što su Arnautović, Delić i Sedžad ušli u jamu kako bi počeli kopati ugalj, zbog povećane koncentracije ugljendioksida i nedostatka kisika za normalno disanje, bez odgovarajuće opreme, nastupila je smrt gušenjem trojice muškaraca.

Nesretni mladići su, prema navodima njihovih poznanika, u ilegalnim jamama kopali ugalj kako bi zaradili za puko preživljavanje, a iza njih su ostale porodice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: