Priznao krivicu
107

Marko Trifković osuđen na 15 godina zatvora zbog slučaja ubistva sarajevskih policajaca

S. Š.
Marko Trifković Žižan
Marko Trifković Žižan
Kantonalni sud Sarajevo prihvatio je priznanje krivice Marka Trifkovića u predmetu koji se vezivao za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa i Davora. Trifković je tako osuđen na 15 godina zatvora, potvrđeno je za Klix.ba.
Krajem maja je Marko Trifković sporazumno priznao krivicu u slučaju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubistvo koje se dogodilo krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Na današnjem ročištu je Kantonalni sud Sarajevo, sa predsjedavajućim sudijom u ovom postupku Igorom Todorovićem, prihvatio sporazum o priznanju krivice. Time je Trifković osuđen na 15 godina zatvora.

Naime, za ubistvo sarajevskih policajaca optuženi su Savo Marinković i Aleksandar Macan, a Trifkoviću se na teret stavljalo krivično djelo "Teška krađa".

Marinković je optužen da je ubio policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Naime, prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući im stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka.

Postupak protiv Marinkovića i Macana je tako odvojen i još uvijek nije završen, ali je izricanje presude blizu jer je u toku iznošenje završnih riječi.