Crna hronika
0

Maloljetnici provaljivali u Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu

FENA
U vješto postavljenoj zasjedi, pripadnici II policijske uprave Novo Sarajevo zaustavljeni su učestali organizirani napadi i provale u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevo, saopćio je danas na konferenciji za novinare ravnatelj Centra fra Stipo Karajica.

On je naveo da je u proteklih deset godina zabilježeno tačno 25 napada i provala u Centru, pri čemu je pričinjena materijalna šteta od oko 25.000 KM, dok je o moralnoj šteti teško govoriti, posebno što franjevci u Sarajevu djeluju s nizom humanitarnih i kulturnih projekata, kao što su pučka kuhinja, studentski dom za studente svih nacionalnosti i vjeroispovijesti, Povijesni institut Bosne srebrene...

Fratri, kazao je fra Stipo, žele da budu znak prepoznavanja suživota sa svim ljudima i nastavit će svoj rad.

Komandir II policijske stanice Novo Sarajevo Josip Filipović je izjavio da su za tri mjeseca koliko je na toj dužnosti bile tri pritužbe zbog provala u Centar. Odmah su upućene patrole i obavljeni detaljni uviđaji, te je u aprilu, u dogovoru sa Centrom i načelnikom kriminalističke policije dogovorena akcija pokrivanja objekta koja je urodila plodom 25. aprila kada je uhapšen jedan izvršilac.

Načelnik Kriminalističke službe PU Novo Sarajevo Zeinil Lučkin je kazao da se radilo o planskoj akciji zasjede i pokrivanja objekta 24 sata s policajcima u civilu.

U akciji 25. aprila uhvaćen je maloljetni A.A., koji je, kako je utvrđeno, počinio i provalu u Centar 15. marta, dok je zbog provale 22. marta slobode lišen maloljetni N.E. Tako su, naveo je Lučkin, od pet provala u Centar u posljednjih godina dana riješena tri slučaja, a dva su još u postupku.

Protiv provalnika podnesen je službeni izvještaj koji je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu. Lučkin je ukazao i na to da se radilo o teškim ovisnicima o heroinu koji ne biraju objekt napada. Oni su dugo poznati policiji zbog brojnih krivičnih djela ne samo u općini Novo Sarajevo, već u cijelom Kantonu, a predmete ukradene u ovom centru prodavali su na pijaci. Od njihovog hapšenja nije bilo više provala u Franjevački međunarodni studentski centar.

Međutim, fra Stipo smatra da se radi o većoj organiziranoj grupi. Kao primjer je istaknuo krađu bakarnih oluka teških 150 kilograma, iza koje je, smatra on, morala stajati veća organizirana grupa. Također je kazao kako je zbog napuštanja dužnosti u vrijeme jedne od pljački iz službe otpušten jedan pripadnik osiguranja objekta.