Jezivi detalji ubistva kod Bihaća
168

Majka sa sinom prala župnikovu krv na majici

Klix.ba
Pokojni don Mile Ivančić
Pokojni don Mile Ivančić
Ko bi mogao dići ruku na njega. Ma niko, samo neki nečovjek, naš je župnik jednostavno bio predobar. Mislio je ako je on dobar, da su i svi ostali...

Ove je riječi Mirjana Dujmović kazala novinaru Jutarnjeg lista, manje od 24 sata nakon što je u hodniku župnog stana pronašla na smrt brutalno pretučenog svećenika Milu Ivančića, odgovarajući na pitanje ko bi se tako brutalno mogao iživljavati na dobrodušnom starcu.

Novinar tada nije mogao ni pretpostaviti da je taj nečovjek o kojem priča zapravo njen 15-godišnji sin koji je sjedio metar iza nje i upijao svaku njihovu riječ. Policija će samo dan poslije otkriti da je on jedan od trojice maloljetnika (s njime su bila još dvojica u dobi od 16 i 17 godina) koji su s tri uboda 33 cm dugom oštricom noža u vrat, metalnom palicom i kamenom uzeli svećenikov život.

Majka je sve znala

Ali, strahota ove priče tu ne staje, ima svoj nevjerojatan nastavak. Mirjana je od prvog trenutka znala da je njen sin ubojica, od trenutka kada joj je krvav u petak oko 21 sat ušao u kuću i rekao: "Mama, ubio sam župnika", piše Jutarnji list.

Majka je sve htjela zataškati, istu je večer oprala njegovu krvavu odjeću, a sutradan oko 14.15 sati otključala je župnikova vrata znajući na šta će naići. Povela je i svoju 11-godišnju curicu, valjda da iznenađenje i šok viđenim budu još jači. Jedno dijete danas joj je u pritvoru, a drugo u teškom šoku.

Vijest o stravičnom događju u selu Zavalje kod Bihaća brzo se proširila regijom. Novinare je na vratima porodične kuće dočekao Mirjanin suprug Nikola, a kada su ušli osim četveročlane porodice u kuhinjici su bili još dvije komšinice i dijete. Mirjana je bila u crnini i novinarima je ispričala kako je sa kćerkom zatekla užasan prizor. "Ležao je na lijevom boku, leđima okrenut prema vratima, na podu je bilo jako puno krvi, vidjela sam da mu je i glava bila sva krvava", ispričala je Mirjana, dok je njen 15-godišnji sin sve vrijeme šutio.

Tek će poslije novinari saznati da je i majka bila upoznata sa onim šta se dogodilo, a ministar policije Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić im je rekao kako je Mirjana u tim trenucima postupala kao majka, želeći zaštititi sina. "Oni su zajedno prali majicu poprskanu krvlju, veš, ali nisu znali da se krv ne može oprati. Pod UV zrakama smo vidjeli tragove", rekao je, a potom i rekonstruirao zločin.

Nisu bili maskirani

"Sin čistačice u dva je navrata oteo novac svećeniku, sada je u pomoć pozvao drugu dvojicu. Pričekali su da uđe u kuću, a potom mu je mali pozvonio i progovorio na interfon. Župnik je prepoznao glas i otvorio vrata. Nisu bili maskirani, nije im bilo važno jer su ga došli likvidirati. Počeli su ga udarati, on se pokušao odbraniti koliko je mogao. U tom trenutku su se preplašili umirućeg čovjeka, krvi, njegovog urlikanja, pa su pobjegli. Potom su se htjeli vratiti po novac, ali su u strahu odustali, vidjeli su ih neki mještani", ispričao je Smlatić.

Svog ubicu fra Mile Ivančić je krstio i dao mu prvu pričest, a on je ovaj strašni zločin učinio iz koristoljublja.