Crna hronika
0

Maglaj: Otkrivena devetočlana grupa provalnika

ZEDA
Maglaj
Maglaj
Službenici Policijske stanice Maglaj uspješno su riješili i dokumentovali počinjene slučajeve više krivičnih djela teške krađe, koja je izvršilo devet osoba na području općine Maglaj. Uglavnom se radilo o teškim pljačkama trgovinskih radnji, kuća i vozila, kada je otuđena određena količina električnih uređaja i alata, novca, nakita, cigareta i drugih predmeta.

Nakon poduzetih operativnih mjera i radnji tokom obavljenih uviđaja došlo se do podataka i saznanja da se u vezu sa izvršenjem 16 krivičnih djela, čija se ukupna šteta procjenjuje na iznos od 36.000 KM, mogu dovesti O.B., rođen 1991. godine, iz Maglaja, koji je učestvovao u izvršenju pet krivičnih djela, A. A., rođen 1992. godine, iz Maglaja, učestvovao u izvršenju devet krivičnih djela, O.E., rođen 1993. godine, iz Maglaja, učestvovao u izvršenju pet krivičnih djela), D.H., rođen 1986. godine, iz Maglaja, učestvovao u jednom krivičnom djelu, H.Dž. iz Maglaja, učestvovao u izvršenju dva krivična djela, jedan maloljetnik iz Maglaja je učestvovao u izvršenju 13 krivičnih djela, drugi maloljetnik iz Maglaja bio je sačesnik u jednom krivičnom djelu) i dva maloljetnika iz Zavidovića koja su učestvovala u izvršenju jednog krivičnog djela.

Navedene osobe su lišena slobode i privedene u službene prostorije Policijske stanice Maglaj. U toku kriminalističke obrade pronađeni su određeni predmeti otuđeni u provalnim krađama u poslovne prostorije pravnih osoba BB LUX Maglaj, TR Štampa, u kuću, vlasništvo M.R., u autopraonicu, vlasništvo H.A., zatim predmeti otuđeni izvršenom provalom u kuću B.A., dio odijevnih predmeta otuđenih u provalnoj krađi u TR Kiu cvijeće, otuđeni bicikl i drugi predmeti. Također su pronađena i sredstva izvršenja navedenih krivičnih djela koja su uz potvrdu privremeno oduzeta od izvršilaca.

U službenim prostorijama PS Maglaj navedene osobe su ispitane, u svojstvu osumnjičenih, o okolnostima izvršenja krivičnih djela teške krađe, koja im se stavljaju na teret i nakon prikupljenih dokaza, kriminalističke obrade i dokumentovanja izvršenih krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zenica protiv istih će biti dostavljeni službeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela teške krađe, krađe, oštećenja tuđe stvari i podstrekavanja.