Crna hronika
0

Magarci prenose drogu iz Hercegovine u Dalmaciju

SRNA
Sarajevo, Čapljina i Mostar centri su preprodavaca heroina, u Posušje i Grude ide se po kokain, a za marihuanu se treba uputiti u Stolac, Zvornik i Grude, piše splitska "Slobodna Dalmacija".

Svi šefovi narkoklanova, koji snabdijevaju drogom područje Dalmacije, od Dubrovnika do Splita, nabavljali su drogu upravo iz ovih gradova, često i lično, piše list.

Dileri su promijenili način rada, postali su mobilni, imaju automobile i skutere i ne zadržavaju se previše na jednom mjestu. 

Što se Splita tiče, "posao" im najbolje ide sa marihuanom čija cijena stalno raste, a policijski izvori kažu da je uglavnom riječ o uvozu iz BiH. 

Marihuana se iz BiH prenosi preko granice na najrazličitije načine. Najčešće se pokušava prošvercati u paketima skrivenim u automobilima preko manjih graničnih prelaza, ali, prema tvrdnjama jednog graničnog policajca, krijumčari imaju i neobičnije načine. 

"Znali smo uočiti i životinje, konkretno magarce, koje recimo u BiH natovare plastičnim bocama, a usput stave i nešto marihuane, ne previše, možda koji kilogram, da ne bude prevelika šteta ako 'padne'. Onda puste magarca koji je već naučen da ide neprohodnim planinskim putevima preko granice, a onda ga oni s druge strane dočekaju i preuzmu paket", rekao je ovaj policajac.