Kantonalni sud u Sarajevu
11

Lirimu Bytyqiju produžen pritvor za još dva mjeseca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Lirimu Bytyqiju (Bitićiju) zvanom Svraka produžen je pritvor za još dva mjeseca zbog opasnosti od bjekstva, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Bytyqi je proveo 30 dana u posebnom odjelu KPZ-a Sarajevo, da bi Kantonalni sud potvrdio produženje pritvora za još dva mjeseca. Tužilaštvo KS je, kako nam je to glasnogovornica Azra Bavčić potvrdila, 28. marta zatražilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Izručen je u Bosnu i Hercegovini prema potjernici koja ga tereti za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u u ulici Bazardžani na Baščaršiji u Sarajevu 2007. godine.

Bytyqi je u potpunosti odvojen od ostalih zatvorenika, u krilu zatvora izgrađenom od posebnog materijala za profile kriminalaca sklone teškim krivičnim djelima, gdje se nalaze iza duplog sistema metalnih rešetki s dvostrukim zaključavanjem.

Podsjećamo, u odjelu za zatvorenike osumnjičene za teška krivična djela, koji je osiguran posebnim patrol sistemom i videonadzorom, primjenjuju se dodatne aktivnosti i u svakom trenutku ga kontrolišu najmanje dva čuvara.