{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Krimolovci" u januaru pozivani skoro 1.000 puta

F
11.2.2010. u 16:22
0
1
"Krimolovci" u januaru pozivani skoro 1.000 puta
0
"Krimolovci" u januaru pozivani skoro 1.000 puta
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) registrirali su u januaru ove godine 987 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci", što je dvostruko više u odnosu na novembar 2009., kada su registrirana 482 poziva.
Povećan broj poziva rezultat je zajedničke kampanje agencija za provođenje zakona u BiH i Policijske misije Evropske unije u BiH, koja je pokrenuta 7. decembra prošle godine, pod sloganom "Korupcija ti uzima sve".

Da je kampanja ispunila očekivanja govori i podatak da je u periodu od 29. decembra 2009. do kraja januara 2010. od građana zaprimljeno 110 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima te o njihovim počiniocima, od kojih se najveći broj odnosio na krivična djela "korupcija" i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (31).

Pored loga, 17 korisnih informacija se odnosilo na neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija i 13 na neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Od ukupnog broja korisnih informacija, 102 su s izvještajima proslijeđene na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

"Policijski službenici SIPA-e su nedavno, zahvaljujući samo jednom telefonskom pozivu savjesnog građanina, rasvijetlili krivično djelo 'trgovina ljudima radi seksualnog iskorištavanja'. Taj slučaj, ali i gotovo 1.000 zaprimljenih poziva na telefonskoj liniji 'krimolovci' najbolja su ilustracija kvaliteta povjerenja uspostavljenog između građana i policije, ali i poruka kriminalcima da ih uvijek neko gleda", kazao je Mirko Lujić, direktor SIPA-e.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj "Krimolovci" -080 020 505 - dali 527 savjeta, saopćeno je iz SIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: