Nasilje u porodici
43

Kriminalcu iz Brčkog produžen pritvor zbog zlostavljanja supruge i kćerke

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela, osumnjičenom za nasilje prema supruzi i maloljetnoj kćerki.

Osumnjičenom za nasilje u porodici, pritvor je produžen za dva mjeseca, usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

"Protiv višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela, otvorena je istraga zbog sumnje da je tokom oktobra ove godine nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i malodobne kćerke, s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu", kazali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Sumnja se da je u više navrata fizički nasrnuo na suprugu, udarao je šakama po glavi, uvrtao joj ruke, hvatao za kosu i gurao, nanosio joj udarce nogama i raznim predmetima po tijelu.

"Sve to je, uz psovke i uvrede, činio pred njihovom zajedničkom malodobnom kćerkom, kojoj je u jednoj takvoj prilici nanio i udarac nogom. Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što bi napustio prostorije njihovog zajedničkog domaćinstva, on ih je više puta zaključavao u kući, onemogućavajući im tako da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji", istaknuli su iz brčanskog tužilaštva

Nakon što je otkriven, on je 30. novembra lišen slobode i sproveden pred tužioca Tužilaštva Brčko distrikta koje je, pošto ga je ispitalo, podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, sud je osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog sudu da osumnjičenom produži pritvor iz istih razloga zbog koji mu je i određen što je, takođe, u cijelosti prihvaćeno.

Na odluku o produženju pritvora, osumnjičeni može izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH. S druge strane, neovisno od toka pritvorskog postupka, nastavljena je intenzivna istraga protiv osumnjičenog usmjerena na dokazivanje da je počinio krivično djelo nasilja u porodici, sa zaprijećenom kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Iz tužilaštva su zaključili da bliži podaci o osumnjičenom i mjestu izvršenja krivičnog djela izostavljeni su radi zaštite interesa maloljetne osobe oštećene krivičnim djelom, odnosno radi sprečavanja dodatne viktimizacije žrtava.