Dvije godine zatvora
66

Kriminalac sa Pala priznao da je krao automobile i iznuđivao novac od vlasnika

Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je objavilo da je Puniša Purković (1964. godište) zvani Puki priznao krivicu za krađu automobila i reketiranje vlasnika.

U okviru predmeta Cicović Danilo i dr. u toku je suđenje pripadnicima kriminalne grupe za krađu motornih vozila, a jedan od njih bio je i Purković.

On je u potpunosti priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva BiH, a koja se odnosi na njegovo sudjelovanje u otuđenju motornih vozila i iznudi novca za njihov povratak.

Sve to, i druge nezakonite radnje, Purković je radio zajedno s drugim pripadnicima grupe. Oni su djelovali na području Kantona Sarajevo, ali i u Sarajevsko-romanijskoj regiji u Republici Srpskoj. Ukradeni automobili su uglavnom bili namijenjeni za reketarenje vlasnika, ali su neki i prodavani u susjedne zemlje.

Za optuženog je predložena kazna od dvije godine i dva mjeseca zatvora, novčana kazna u iznosu od 32.000 KM, kao i oduzimanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 12.000 KM. Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnih djela.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odriče prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne sud. Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je Sudu BiH.

Inače, njegov sin Njegoš Purković je također imao problema sa zakonom. Uhapšen je 2012. godine nakon što je dvije godine bio u bjekstvu zbog napada i pucanja na policajce na Palama te zbog krađe luksuznih vozila.

Okršaj sa policijom je imao i u Kantonu Sarajevo kada je 2009. godine i ranjen na Vracama. Pripadnici MUP-a KS su ga tada ranili u obje noge.