Hapšenja u BiH
0

Kriminalac imao privatnu paravojnu jedinicu?

SRNA
U akciji hapšenja kriminalne grupe Darka Eleza nije uhapšen pripadnik Granične policije BiH Bojan Veselinović, kako su to prenijeli pojedini mediji, nego Ljubiša Lalović zvani Kec, takođe zaposlen u ovoj službi, potrdio je Srni izvor iz Granične policije.

Na Novom Beogradu danas je uhapšen Darko Elez koji se sumnjiči da je vođa kriminalne grupe koja je od 2006. godine na teritoriji zapadnog Balkana pripremala i vršila najteža krivična djela.

Osim osam osoba uhapšenih u Srbiji, u BiH ih je privedeno 20-ak.

Većina lica uhapšena je na prostoru Istočnog Sarajeva, među njima i Vladan Parađina na Palama koji se dovodi u vezu sa trgovinom droge, te radnik Agencije za istrage i zaštitu BiH Bojan Cvijan.

Prema izvorima Srne, na području Sarajevskog kantona u Federaciji BiH istovremeno su uhapšena četiri lica, od kojih je jedan imao svoju privatnu paravojnu jedinicu.

Riječ je o međunarodnoj kriminalnoj grupi koja je pripremala i vršila najveća kriminalna djela na zapadnom Balkanu  - ubistva, iznude, ucjene, razbojništva, krijumčarenja, trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama i motornim vozilima i pranje novca.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je Srni da je u policijskoj akciji koja se provodi u BiH uhapšeno više lica, među kojima ima i aktivnih pripadnika više policijskih agencija.
Elez je vođa klana koji je godinama bio suprostavljen kriminalnoj grupi Đorđa Ždrala, protiv koga je Sud BiH potvrdio optužnicu za ubistvo nekadašnjeg visokog funkcionera MUP RS Ljubiše Savića  - Mauzera.

Akciju na razbijanju regionalne kriminane grupe vodila je Jedinica za posebne istrage MUP-a RS, Specijalna policija i Jedinice za podršku iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Foče.