Jesmo li dotakli dno?
535

Kradljivac prodavačici: "Šta je?! Pa to košta samo dvije marke!"

Piše: A. Panjeta
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oružane pljačke, pucnjave, provale, razbojništva, krađe auta i druga krivična djela u Sarajevu postaju svakodnevnica tako da vijest o mladićima koji su pokušali ukrasti neke stvari u prodavnici strpavši ih u džep možda i ne bi bila toliko zanimljiva, da slučaj kojem smo prisustvovali ne pokazuje svu nemoć sistema i poraz zdravog razuma u našem društvu.

Mjesto radnje je prodavnica "Drvopromet" na Višnjiku, večernji sati. Dva mladića i djevojka kupuju kozmetiku, dogovaraju se koji dezodorans da kupe, ali jedna od prodavačica primjećuje kako jedan od njih uzima stvari i trpa ih u džep. Nakon što ga je upozorila da je otkriven, i kada očekujete da će vratiti stvari ili postiđen pobjeći, kradljivac pokazuje koliko je svjestan nemoći sistema u kojem počinioci mnogo težih krivičnih djela prolaze nekažnjeni:

"Šta je? Pa ovo košta samo dvije marke! Mene si našla tu zaje..avat'!", istresao se uvrijeđeni kradljivac na prodavačicu koja mu je pojasnila da se šteta u takvim slučajevima pokriva od njene plate, i "od usta" njene djece, što njega nije pretjerano dirnulo pa je nastavio da galami na nju kao da je kupac koji se žali na proizvod kojem je istekao rok trajanja. Nakon toga s kolegom ljutito i uvrijeđeno u stilu "šta ona meni ima smetati dok kradem?" izlazi iz prodavnice. Ostaje nejasno da li je ispod dukserice imao još ukradenih stvari, a prijateljica ostaje u prodavnici i dolazi na kasu.

"Nije vam ovo prvi put, vidim vas da skupa dolazite ovdje, i ovdje više niste dobrodošli!", govori prodavačica djevojci koja je očito bila "paravan" kradljivcima, na šta i ona jednako drsko napada prodavačicu:

"Šta se meni obraćaš?! Ja kupujem ovdje, šta ja imam s njima..."

Ako je neko pomislio da su mladići koji su upravo zatečeni u krađi pobjegli glavom bez obzira, grdno se vara: Oni su mirno pred prodavnicom sačekali prijateljicu, bez bojazni od policije ili bilo koga. Nažalost, da je prodavačica i zvala policiju, vjerovatno bi je i oni prekorili što ih uznemirava zbog krađe od dvije marke dok se usred grada i usred bijela dana uz prijetnje oružjem pljačkaju prodavnice u samom centru grada...

Mlađim čitaocima možda se sve ovo čini kao bezazleno, njima su ovakve stvari nažalost normalne i uz njih odrastaju, ali stariji koji znaju s koliko su straha "u onom sistemu" bježali iz krađe komšijskih trešanja, sigurno teško mogu svariti to da nekoga uhvate u krađi, a da on mrtav-hladan još iznapada one koji su ga uhvatili, i pri tome bez straha od bilo koga mirno stoji pred istom prodavnicom.