Crna hronika
18

Ko su vandali koji buše gume na automobilima u Sarajevu?

Piše: E. F.
Izbušene gume na automobilma u sarajevskim naseljima
Izbušene gume na automobilma u sarajevskim naseljima
U toku 2014. godine MUP KS zabilježio je 200 krivičnih djela koja se odnose na oštećenje tuđe stvari u što spada i oštećenje automobila, odnosno bušenje guma na automobilima, što je postala prilično česta pojava u našem gradu.

Bušenje desetina guma na parkinzima zabilježeno je u tri navrata. No, u sva tri slučaja probušen je mnogo manji broj guma u odnosu na slučaj koji je danas zabilježen u ulici Ismeta Mujezinovića.

Sarajevska policija, nakon obavljenog uviđaja, intenzivno radi na pronalasku izvršilaca.

Podsjećamo, u sarajevskom naselju Aneks polovinom decembra su izbušene gume na 11 parkiranih automobila. Šeta je načinjena automobilima koji su se nalazili u ulici Muftije Džabića, a gume su izbušene šrafcigerom.

Sarajevska policija je nedugo nakon ovog događaja i uhapsila krivca, a ispostavilo se da se radi o Ahmedu Fočaku (1967.) iz Sarajeva. Fočo je od ranije ponat policiji po raznim krivičnim djelima. Između ostalog, prije dvije godine je uhapšen jer je pretukao, a potom i nožem više puta posjekao dvojicu mladića na Baščaršiji.

Sedam dana ranije izbušene su gume na nekoliko automobila u ulicama Odobašina kod broja 40 i Avde Jabučice.

Slična stvar se dogodila i na Stupu 22. januara, kada su izbušene gume na sedam automobila koji su se nalazili na parkingu kod Tibrinih zgrada, odnosno u Latičkoj ulici do broja jedan, u sarajevskom naselju Stup.

Pretpostavljalo se da su glavni akteri pomenutih oštećenja automobila na Stupu maloljetni delikventi sa ovog područja, no da li su ovi slučajevi rasvijetljeni nije poznato.