Ni nakon 11 dana se ne zna
0

Ko je kriv za bjekstvo Borisa Pajića?

Piše: A. Kovač
Zatvorenik Boris Pajić, koji je 2. novembra ove godine pobjegao bihaćkoj policiji iz auta još uvijek nije uhapšen. Ovu informaciju potvrdio je za Sarajevo-x.com Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona. Nakon 11 dana, ne zna se ni čija je krivica za ovaj bijeg.

Na pitanje šta se dogodilo sa inspektorima kojima je Pajić iz automobila pobjegao, odnosno koje se zakonske mjere poduzimaju protiv njih, te da li su i da li će biti suspendovani, Šiljdedić je kazao:

„Unutrašnja kontrola provodi istragu o ovom slučaju. Međutim, u kojoj je fazi istraga, te da li će i koje će sankcije biti izrečene inspektorima, u javnost ne možemo saopćiti dok se kompletna istraga ne završi“, kazao je Šiljdedić.

Naime, Pajića, koji je u bihaćkom zatvoru izdržavao kaznu zatvora od tri godine i četiri mjeseca zbog razbojništva i krađe u Livnu i Ljubuškom, su inspektori bihaćke policije, po odobrenju Federalnog ministarstva pravde izveli iz zatvora, na saslušanje.

Nakon saslušanja, inspektori su krenuli na određenu lokaciju kako bi Pajić potvrdio stvari kazao je kazao tokom kriminalističke obrade. Nakon što su stali na benziskoj pumpi „Panter“ u naselju Bosanska otoka koje pripada općini Bosanska Krupa, Pajić je iskoristio nepažnju inspektora, te pobjegao.

„Federalno ministarstvo pravde još uvijek čeka da nam se dostavi akti o istrazi provedenoj o bijegu Pajića, te da vidimo pod kojim okolnostima se bijeg dogodio, i zašto su se uopće policajci zaustavljali na toj lokaciji. Također, po pravilniku postoje mjere obezbjeđenja koje se trebaju provoditi u slučajevima kada policija vodi zatvorenika zbog informativnog razgovara sa jednog na drugo mjesto, te očekujemo da nam se dostavi spis istrage u kojoj ćemo vidjeti i da li su sve potrebne mjere osiguranja poduzete u konkretnom slučaju“, kazao je Entoni Šeperić, portparol Federalnog ministarstva pravde.

Pajić je i prije izdržavanja kazne bio u bjekstvu, te je po potjernici uhapšen u Sloveniji i izručen bh. vlastima.

Inače, ovaj zatvorenik se dovodio u vezu i sa ubistvom Marka Peraka, radnika benzinske pumpe u Mesihovinama kod Tomislavgrada, a koje se dogodilo 3. novembra 2000. godine. Bio je osumnjičen i za pljačku poslovnice Gospodarske banke u Glamoču koja se dogodila 2006. godine, te za krađu automobila na području Gruda, Ljubuškog i Širokog Brijega.